Veel werknemers willen graag vrij rondom de kerstdagen, met oud en nieuw en de tussenliggende periode. Lekker op vakantie of een aantal extra dagen vrij met de feestdagen. Aan de andere kant zijn er ook werknemers die juist graag willen werken in deze periode. Echter, soms is het bedrijf gesloten in deze periode. Hoe zit dit dan precies juridisch?
Vrij rondom kerst en oud en nieuw: hoe zit dat juridisch?
In principe dient de werkgever de vakantie vast te stellen conform de wensen van de werknemer, tenzij zich daar gewichtige redenen tegen verzetten. Indien bijvoorbeeld teveel werknemers vrij vragen in de periode tussen kerst en oud en nieuw en het bedrijf dan “gewoon” open is, dan kan de werkgever beslissen om niet iedereen vrij te geven. Soms verzet het bedrijfsbelang zich daartegen. De werkgever dient binnen twee weken na het verzoek van de werknemer te beslissen.
Bedrijf gesloten met kerst en oud en nieuw
Sommige werknemers willen juist geen vrij hebben tussen kerst en oud en nieuw. Echter, soms is het bedrijf gesloten in deze periode en kan de werknemer dus niet werken. Van de werkgever dient de werknemer zijn vakantiedagen in deze dagen verplicht op te nemen. Is dat echter toegestaan?
De werkgever mag dit beslissen, indien een dergelijke verplichte collectieve vakantie in de arbeidsovereenkomst, het personeelsreglement en/of in de CAO is vastgelegd. In de bouw is dit vaak vastgelegd, vaak zowel in de winter- als in de zomerperiode.
Juridisch advies
Mocht u juridische vragen hebben op het gebied van arbeidsrecht, neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Ook voor vragen op andere rechtsgebieden, zijn wij u graag van dienst.
Legal8
088 – 88 3 8888
19-12-2014