Wij krijgen wel eens vragen van ondernemers over facturen die zij ontvangen van Stichting Reprorecht. Moet u deze als ondernemer betalen? En zo ja, waarom moet u deze betalen? Hieronder zullen wij hier nader op ingaan.
Factuur Stichting Reprorecht
Bedrijven dienen kort gezegd een vergoeding te betalen voor het maken van kopieën uit bijvoorbeeld boeken, tijdschriften, kranten en websites van uitgevers. Dit geldt tegenwoordig (sinds 2013) ook voor “digitaal kopiëren” zoals scannen en e-mailen. Deze “reprorechtvergoeding” is er om de schrijvers, uitgevers en bijvoorbeeld vormgevers een vergoeding te geven voor het maken van kopieën van hun werk. Deze stichting zorgt kort gezegd voor de incassering en uiteindelijke verdeling van de vergoedingen aan de rechthebbenden.
Er is een dergelijke stichting opgezet om te voorkomen dat ieder bedrijf iedere kopie individueel met een rechthebbende zou moeten afrekenen: de Stichting Reprorecht. Die situatie is niet gewenst (en ook onmogelijk).
Moet ik de factuur betalen?
Wij adviseren de factuur niet zomaar te betalen. Het is namelijk een voorstel tot betaling, tegen welk voorstel u bezwaar kunt maken bijvoorbeeld indien u geen kopieën maakt. Dat kan via de website van Stichting Reprorecht. U kunt daar inloggen met de gegevens die op de factuur staan vermeld. Indien gewenst, dan kunnen wij dit voor u doen. Graag vernemen wij dat van u.
Ook kan het zijn dat het factuurbedrag niet correct is. Ook dan is het zaak om bezwaar te maken. Op de website van Stichting Reprorecht staan de tarieven per jaar opgesomd.
Ten slotte is besloten dat ZZP’ers in principe geen facturen ontvangen. Heeft u als ZZP’er desondanks een factuur voor het betalen van reprorecht ontvangen? Dan kunnen wij voor u bezwaar aantekenen. Graag vernemen wij van u.
Juridische vragen?
Heeft u vragen over het bovenstaande? Neem dan eens contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.
Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen
info@legal8.nl
088 – 88 3 8888
10-09-2015