AllesOndernemingsrecht

Aansprakelijkheid van de feitelijk beleidsbepaler

By 20 oktober 2015 februari 21st, 2020 No Comments

Aansprakelijkheid

Wij hebben meerdere artikelen gepubliceerd over het onderwerp bestuurdersaansprakelijkheid. Zie hiervoor bijvoorbeeld de volgende blog: bestuurdersaansprakelijkheid.

Een bestuurder kan in privé aansprakelijk zijn in een faillissementssituatie bijvoorbeeld als het bestuur geen jaarrekening heeft gedeponeerd (dan wel niet tijdig) of geen goede administratie heeft bijgehouden. Dat is nogal een risico! Echter naast bestuurders kunnen ook derden die feitelijk geen bestuurder zijn, toch in privé aansprakelijk zijn voor het tekort in het faillissement. Dit zijn de zogenoemde feitelijke beleidsbepalers. Dit kunnen bijvoorbeeld actieve aandeelhouders zijn of actieve werknemers met een bepaalde mate van zeggenschap.

Aansprakelijkheid van de feitelijk beleidsbepaler

Als een dergelijke derde, bijvoorbeeld een werknemer met beslisbevoegdheid, het beleid heeft bepaald of mede heeft bepaald, dan kan deze derde in privé aansprakelijk zijn voor het tekort in het faillissement.

In een recente zaak had een werknemer veel bevoegdheid om zelfstandig beslissingen te nemen. Nadat de BV failliet ging, bleek dat deze werknemer meer beslissingen had genomen dan de bestuurder zelf en dat de bestuurder soms terzijde werd geschoven. De rechtbank oordeelde dat vanwege dit punt, de werknemer in kwestie in privé aansprakelijk was voor het tekort in het faillissement. En dat kan aardig oplopen!

Oppassen geblazen!

De rechtbank geeft ook nog aan dat een “volledige terzijde stelling van de formeel bestuurder niet noodzakelijk is voor het aannemen van aansprakelijkheid.” Het is voor dergelijke aandeelhouders en werknemer dus oppassen geblazen. Deze uitspraak is via de volgende link te raadplegen: rechtspraak.

Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen

info@legal8.nl

088 – 88 3 8888

20-10-2015

www.legal8.nl