AllesArbeidsrecht

De meest bizarre ontslagzaken van 2015

By 17 december 2015 februari 21st, 2020 No Comments

Ontslag

Hieronder zullen wij een aantal interessante en belangrijke ontslagzaken uit 2015 bespreken Natuurlijk was de invoering van de WWZ het grootste nieuws van het afgelopen “arbeidsrechtjaar”, maar de onderstaande ontslagzaken mogen zeker niet ontbreken.

Ontslag op staande voet wegens bereiden van een slechte hamburger?

Een medewerker van de Burger King kreeg van een klant de opdracht om een hamburger te maken met extra augurken. So far, niets geks. De medewerker deed er echter extra bacon op en “vergat” de bestelling een beetje. De klant was “not amused” en vroeg nogmaals – op een andere toon – om extra augurken. Nu kreeg de klant de hamburger die hij bestelde. Echter, in plaats van een paar extra augurken (4 stuks is normaal), had deze medewerker tientallen augurken (ongeveer een hele pot) op de hamburger gedaan. Deze klant vond dat maar niets…

De rechter concludeert dat het gegeven ontslag terecht was.

Ontslag wegens het stelen van 50 eurocent?

Een medewerkster van een koffiebar stal onlangs een klein bedrag van 50 eurocent. De medewerkster wordt vervolgens op staande voet ontslagen en er volgt een rechtszaak.

De rechter concludeert dat het gegeven ontslag terecht was: diefstal is met andere woorden diefstal. Ongeacht de hoogte van het bedrag.

Ontslag na Whatsapp bericht waarin de leidinggevende stond afgebeeld op een grafsteen?

De werknemer in kwestie was ontevreden over zijn werk en met name over zijn leidinggevende. Deze werknemer besloot dat kenbaar te maken in een e-mailbericht. Enige tijd later heeft de werknemer in kwestie nogmaals zijn ongenoegen geuit, ditmaal via een Whatsapp bericht verstuurd aan een collega. In dit bericht stond de naam van de leidinggevende afgebeeld op een grafsteen. Het bericht kwam uiteindelijk terecht bij de leidinggevende, die uiteraard niet blij was. De werknemer werd vervolgens op staande voet ontslagen.

De rechter oordeelt dat de werknemer weliswaar “de grenzen van het fatsoen” had overschreden, maar dat een ontslag op staande voet niet het juiste middel was. Volgens de rechter was er in dit geval ook geen sprake van een bedreiging.

Ontslag wegens niet dragen van sexy kleding?

In deze kwestie ging het om een secretaresse die van haar baas sexy kleding moest dragen (strakke kleding met hoge hakken). Toen zij aangaf deze kleding niet meer te willen dragen op de werkvloer, startte de werkgever een ontslagprocedure. De rechter maakt korte metten met de argumenten van de werkgever en geeft de werknemer een hoge vergoeding mee. Er was namelijk sprake van seksuele intimidatie.

Ontslag na inname rijbewijs?

Recentelijk reed de werknemer in kwestie terug van een feestje (in privé tijd) en raakte betrokken bij een ongeval. De politie doet meteen onderzoek en constateerde dat de werknemer onder invloed van alcohol was. De politie vorderde zijn rijbewijs in.

De kantonrechter oordeelt allereerst dat de werknemer gedurende een bepaalde tijd niet inzetbaar was doordat zijn rijbewijs was ingenomen door de politie. Dit kan de werknemer worden toegerekend: de kantonrechter oordeelt dat werknemer door zijn fout de contractuele plicht tot het uitvoeren van zijn werkzaamheden niet kan nakomen. Dit kan de werknemer worden toegerekend.

De kantonrechter oordeelt vervolgens echter dat het beëindigen van het dienstverband een brug te ver is. De kantonrechter ziet geen verband tussen de fout van de werknemer en de organisatie van de werkgever. Hierbij is ook van belang dat het ongeval in de privé tijd van de werknemer plaatsvond. De werknemer mag dus niet ontslagen worden.

Ontslag op staande voet wegens slecht gedrag?

De werknemer in kwestie liet zich negatief uit jegens zijn leidinggevende en collega’s. Hierop is de werknemer meerdere malen aangesproken. Hiernaast vinden nog enkele incidenten plaats, zoals het kleineren van collega’s en het bewust achterhouden van informatie waardoor collega’s niet met hun werk verder konden. De werkgever heeft de werknemer hierop aangesproken en heeft hem ook gewaarschuwd dat dit gedrag tot het einde van de arbeidsovereenkomst zou kunnen leiden.

Het ontslag houdt in deze procedure stand.