Zoals wij al meerdere malen vermeld hebben in onze blogs, is de kantonrechtersformule met ingang van 1 juli 2015 verleden tijd. Met ingang van deze datum is de transitievergoeding hiervoor in de plaats gekomen. Zie hiervoor bijvoorbeeld onze blog over de transitievergoeding.
Billijke vergoeding
Naast de transitievergoeding kan de rechter in kwestie ook een zogenoemde billijke vergoeding toekennen als de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Zie hiervoor onze blog van 11 december 2014.
Er bestaat in de praktijk nog veel onduidelijkheid over de hoogte en de concrete berekening van deze billijke vergoeding. In een recente zaak heeft een kantonrechter de hoogte van deze billijke vergoeding gebaseerd op de vervallen kantonrechtersformule. De logische vraag die hieruit voortvloeit is of de kantonrechtersformule nog steeds van toepassing kan zijn (zij het ten aanzien van de berekening van de billijke vergoeding)?
Toch nog steeds de kantonrechtersformule?
Volgens de kantonrechter in de bovengenoemde zaak, kan de kantonrechtersformule nog steeds van toepassing zijn met betrekking tot de berekening van de billijke vergoeding. Dit terwijl de wetgever toch duidelijk heeft bepaald dat de kantonrechtersformule zich niet leent voor het berekenen van de hoogte van een billijke vergoeding. Het oordeel van de kantonrechter lijkt daarmee in strijd te zijn met het door de wetgever bepaalde. Het is dan ook de vraag of dit oordeel gevolgd zal worden door andere (en/of hogere) rechters.
Wat uit deze uitspraak wel duidelijk wordt, is dat rechters worstelen met de concrete berekening van een billijke vergoeding. Voor de praktijk zou het erg nuttig zijn als de wetgever hier spoedig meer duidelijkheid over geeft… Indien deze duidelijk er daadwerkelijk komt, dan brengen wij u daarvan op de hoogte.
Juridisch advies
Heeft u vragen over het bovenstaande? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.
Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen
088 – 88 3 8888
info@legal8.nl
29-02-2016