In de Nederlandse Ziektewet, waar wij al eerder over hebben geblogd, zijn verschillende meldingsplichten voor werkgevers opgenomen. Zo dient de werkgever bijvoorbeeld (op grond van artikel 38 Ziektewet) het UWV te benaderen als het dienstverband van een werknemer eindigt maar de werknemer nog ziek is (en dus ziek uit dienst gaat).
Werkgevers opgelet: voorkom boetes door het doen van een verzuimmelding bij het UWV!
Vanaf 1 april 2017 is het UWV overigens verplicht om een boete aan werkgevers op te leggen als de vereiste ‘ziek-uit-dienst-melding’ niet dan wel te laat plaatsvindt. Als u dus een medewerker in dienst heeft waarvan de arbeidsovereenkomst eindigt terwijl de medewerker ziek/arbeidsongeschikt is, dan dient u als werkgever uiterlijk op de laatste werkdag van de medewerker een ziek-uit-dienst-melding te doen aan het UWV.
De melding kan gedaan worden via deze link: UWV ziek uit dienst melding.
Doet u dit niet of te laat, dan riskeert u een boete (van maximaal € 455,- per geval) en dat is toch behoorlijk zonde niet waar? Ligt de oorzaak overigens niet bij u als werkgever, maar bij de werknemer of bij het UWV (denk aan een internetstoring), dan kunt u mogelijk nog onder de boete uitkomen.
Beleidsregel boete werkgevers ZW
Dit alles is onderdeel van de zogenoemde beleidsregel boete werkgevers ZW. De geïnteresseerden kunnen deze beleidsregel via de volgende link lezen: beleidsregel zw.
Kort en goed: houd er als werkgever rekening mee dat u ten aanzien van zieke medewerkers waarvan hun arbeidsovereenkomst afloopt, een ziek-uit-dienst-melding doet bij het UWV en wel uiterlijk op de laatste dag van de arbeidsovereenkomst.
Juridisch advies
Heeft u vragen over het bovenstaande of wenst u juridisch geadviseerd te worden? Neem eens vrijblijvend contact met een van onze bedrijfsjuristen of advocaten op.
Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen
088 – 88 3 8888
info@legal8.nl
30-03-2017