Proeftijd
Begin april 2018 heeft de regering het ontwerp voor de zogenoemde “Wet Arbeidsmarkt in Balans” (WAB) openbaar gemaakt. Het doel van de WAB is om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om mensen in vaste dienst te nemen en daarmee dus een balans vinden tussen flexibele en vaste arbeidsovereenkomsten. De vraag is natuurlijk of deze balans er ook echt gaat komen. Een van de wijzigingen van de WAB is een verlengde proeftijd bij arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd van maximaal 5 maanden. Maar komt dit ook echt in de wet te staan?
Op dit moment mag een proeftijd alleen worden afgesproken in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of voor bepaalde tijd van langer dan 6 maanden.
De proeftijd mag maximaal 1 maand duren bij:
- een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van meer dan 6 maanden maar korter dan 2 jaar;
- een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Bij tijdelijke arbeidsovereenkomsten kunnen andere regels voor de proeftijd gelden. Dit kan alleen als dit in de cao staat.
De proeftijd mag maximaal 2 maanden duren bij:
- een vast dienstverband (een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd);
- een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor 2 jaar of langer.
Geen verlengde proeftijd?
De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen bij nader inzien niet dat de proeftijd voor werknemers wordt uitgebreid naar maximaal 5 maanden. De huidige 2 maanden proeftijd is lang genoeg zo stellen zij. Dit heeft vermoedelijk te maken met de grote kritiek van werknemersorganisaties en verschillende arbeidsrechtelijke deskundigen. Er is dus een grote kans dat de verlengde proeftijd niet daadwerkelijk wet zal worden. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
Juridisch advies arbeidsrecht
Heeft u nog vragen over het bovenstaande? Neem dan eens contact met een van onze juristen/advocaten op. Wij zijn u graag van dienst.
Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen
01-02-2019