AllesArbeidsrecht

Hoe zit het met de ontslagvergoeding?

By 3 januari 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_126322418

Een werknemer kan in sommige situaties aanspraak maken op een ontslagvergoeding (ook wel ‘gouden handdruk’ of ontbindingsvergoeding genoemd). Of een werknemer aanspraak kan maken op een ontslagvergoeding hangt bijvoorbeeld af van de reden van het ontslag en de financiële situatie van het bedrijf. De ontslagvergoeding wordt vaak berekend op basis van de zogenaamde ‘kantonrechtersformule’.

Kantonrechtersformule

De kantonrechtersformule is eigenlijk een soort richtlijn die is opgesteld door de gezamenlijke kantonrechters in Nederland. De hoogte van de ontslagvergoeding wordt doorgaans vastgesteld aan de hand van de kantonrechtersformule: A x B x C.

A staat voor het aantal ‘gewogen’ dienstjaren;
B staat voor de beloning;
C staat voor de correctiefactor.

In de praktijk blijkt dat dit een vrij gecompliceerde berekening is, waarbij rekening gehouden moet worden met allerlei factoren en omstandigheden. Wij kunnen desgewenst de berekening voor u uitvoeren.

De vergoeding staat overigens niet vast. Het is uiteindelijk afhankelijk van de omstandigheden of er sprake is van een ontslagvergoeding en zo ja, de hoogte daarvan.

Transitievergoeding

Het kabinet heeft verschillende afspraken gemaakt met betrekking tot de ‘modernisering van het ontslagrecht’ welke regels in de komende jaren van kracht zullen gaan (vastgelegd in het sociaal akkoord). De kantonrechtersformule zal verdwijnen en in de plaats daarvan komt de ’transitievergoeding’ bij ontslag. Kort gezegd is de transitievergoeding voor een werknemer maximaal € 75.000,- tenzij de werknemer meer dan € 75.000,- verdient. Dan is de vergoeding maximaal 1 jaarsalaris.

Heeft u vragen over ontslagvergoedingen, de kantonrechtersformule of de aanstaande wijzigingen in het ontslagrecht? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

03-01-2014