Veel werkgevers hanteren voor nieuwe werknemers een proeftijd om aan elkaar te ‘proeven’. Een proeftijd moet schriftelijk worden overeengekomen. Mag je als werkgever een werknemer ‘gewoon’ ontslaan tijdens de proeftijd als dat schriftelijk is vastgelegd?
Ontslag tijdens de proeftijd
In principe mag je als werkgever een werknemer ontslaan in de proeftijd, uiteraard als dat schriftelijk is overeengekomen. Soms is een opzegging in de proeftijd echter nietig en dus niet rechtsgeldig.
Een proeftijd is bijvoorbeeld alleen geldig wanneer het een nieuwe werknemer betreft. Heeft de werknemer reeds eerder in dezelfde functie met dezelfde vaardigheden en verantwoordelijkheden voor je onderneming gewerkt? Bijvoorbeeld als uitzendkracht? Dan is een proeftijd niet rechtsgeldig. Opletten geblazen dus!
In een recente uitspraak heeft het Hof geoordeeld dat voor een rechtsgeldig ontslag tijdens de proeftijd, de ontslagmededeling de werknemer binnen de proeftijd moet hebben bereikt. Heeft de ontslagmededeling de werknemer na het einde van de proeftijd bereikt? Dan kan het ontslag niet rechtsgeldig zijn en is de werknemer dus ‘gewoon’ in dienst.
Kan ik tijdens de proeftijd ontslagen worden als ik ziek ben?
Ja, in principe wel. Tijdens de proeftijd gelden de zogenaamde opzegverboden niet. Dit mag echter niet vanwege ziekte of zwangerschap.
Tip!
Wij raden aan om een ontslagmededeling tijdens de proeftijd tijdig en zowel mondeling als schriftelijk (e-mail en aangetekende post) te doen.
Heeft u vragen over het bovenstaande? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.
13-05-2014