Wij hebben inmiddels een aantal artikelen gepubliceerd over de billijke vergoeding. Naast de transitievergoeding kan een werknemer immers onder bijzondere omstandigheden recht hebben op een door de rechter toe te wijzen billijke vergoeding. Er moet dan wel sprake zijn van bijzondere omstandigheden en daar is niet zomaar sprake van.
Hoge billijke vergoeding is uitzondering
Inmiddels zijn we een aantal maanden verder sinds de WWZ in werking is getreden (1 juli 2015). In een artikel van 16 november jl. hebben wij bericht dat een hoge billijke vergoeding toegekend kan worden, indien sprake is van bijzondere omstandigheden. In die betreffende zaak had de werkgever de werknemer ernstig “getreiterd” en werd geoordeeld dat sprake was van bijzondere omstandigheden. Echter, een aantal recente uitspraken overziend, kan gesteld worden dat indien een billijke vergoeding aan de orde is, dan is een lage billijke vergoeding het uitgangspunt.
Lage billijke vergoeding is het uitgangspunt
Een zeer recente uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland leert ook dat bij een ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever in principe een billijke vergoeding toegewezen kan worden, echter in de meeste gevallen zal dat een beperkte vergoeding zijn. In deze kwestie was dat een vergoeding van € 2.500,- bruto.
Deze uitspraak is via de volgende link te raadplegen: rechtspraak.
Juridisch advies arbeidsrecht
Heeft u vragen over het arbeidsrecht? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.
Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen
info@legal8.nl
088 – 88 3 8888
07-12-2015