Geen categorie

Proeftijdles: waarom een arbeidsovereenkomst van precies 6 maanden niet verstandig is

By 12 september 2024 No Comments


In een recente zaak die speelde bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant locatie Middelburg, was de hamvraag aan de orde of tussen de werkgever en de werknemer een arbeidsovereenkomst voor de duur van zes maanden was gesloten óf voor de duur van zes maanden en één dag. Je kunt je afvragen of dit relevant is, maar dat is voor de proeftijd, waar het in deze zaak omdraait, héél relevant. De werkgever trekt in deze zaak aan het kortste eind en we leggen in deze blog uit waarom.

Proeftijd en de wet

De wet bepaalt dat geen proeftijd kan worden overeengekomen als de arbeidsovereenkomst is aangegaan voor ten hoogste 6 maanden (artikel 7:652 lid 6 onder a BW). Als in een arbeidsovereenkomst voor de duur van 6 maanden of korter tóch een proeftijdbeding wordt opgenomen, is dat beding nietig (artikel 7:652 lid 8 BW). Een proeftijd bij een arbeidsovereenkomst van precies 6 maanden is dus niet geldig en nooit geldig geweest (nietig).

Deze zaak, arbeidsovereenkomst van 6 maanden en de proeftijd

In deze zaak zijn partijen het er niet over eens of de arbeidsovereenkomst tussen hen is aangegaan voor de duur van 6 maanden of voor de duur van 6 maanden en 1 dag. Gelet op het voorgaande is het antwoord op die vraag wel noodzakelijk om te kunnen beoordelen of de werkgever de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang mocht opzeggen. Partijen hebben het volgende in de arbeidsovereenkomst bepaald:

1.1 De werknemer treedt met ingang van 08 februari 2024 bij de werkgever in dienst in de functie van Administratief medewerker. De arbeidsovereenkomst wordt aangegaan voor de duur van zes maanden en eindigt op 08 augustus 2024

Partijen verschillen van mening of met deze bepaling is bedoeld precies 6 maanden of 6 maanden en één dag. Uiteindelijk volgt de rechter de visie van de werknemer dat hier feitelijk staat en dus is overeengekomen: 6 maanden.

Proeftijd is nietig

Dit betekent dat de overeengekomen proeftijd nietig is (niet geldig) en dat de werkgever daar dus ook geen beroep op kan doen. De werkgever krijgt ongelijk en wordt veroordeeld in behoorlijke kosten.

Lees deze uitspraak door te zoeken op het volgende nummer:

ECLI:NL:RBZWB:2024:5825

Advies

Wil je met een werknemer een proeftijd overeenkomen, wat vaak verstandig is, zorg er dan voor dat je de wettelijke regeling stipt volgt en bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst voor de duur van 6 maanden en 1 dag opneemt. Of gewoon 7 maanden of een jaar… Deze zaak is een dure proeftijdles voor de werkgever in kwestie.

Legal8