Contractenrecht

Wat houdt gevolgschade eigenlijk in?

By 27 september 2024 No Comments

Trust

Gevolgschade is een begrip dat veel ondernemers kennen en gebruiken, maar wat het precies betekent blijft vaak wat vaagjes. Trouwens weten ook juristen vaak niet precies of makkelijk aan te geven wat gevolgschade is. Wat is gevolgschade eigenlijk en waarom is het een belangrijk begrip in het recht?

Gevolgschade en de wet

Veel mensen hebben het begrip gevolgschade of indirecte schade wel eens gebruikt. Het Nederlands recht kent het begrip (vermogens)schade (artikel 6:95 BW), maar maakt geen onderscheid in directe of indirecte schade en kent het begrip gevolgschade dus ook niet. Wat het begrip gevolgschade betekent, is vaak onderwerp van debat en partijen kunnen in een procedure hierover van mening verschillen. Om dit te voorkomen, wordt door professionele partijen in hun contract soms met zoveel woorden opgenomen wat partijen hieronder verstaan (dit raden wij ook zeker aan).

Gevolgschade in de praktijk en het kippenvoorbeeld 

Een goede, sluitende definitie is dus niet echt te geven. Maar in de praktijk bestaat wel een uitleg die min of meer algemeen wordt aangenomen. Gevolgschade is de schade die de schuldenaar door een tekortkoming van de schuldenaar lijdt, die hij niet zou hebben geleden indien aanstonds deugdelijk was gepresteerd. Schade dus die niet direct wordt veroorzaakt door de schadeveroorzakende gebeurtenis. Bijvoorbeeld: door een verkoper geleverde kippen met pseudovogelpest brengen de ziekte over op de reeds aan de koper in eigendom toebehorende kippen of een schilder stoot per ongeluk met zijn ladder door een ruit van het te schilderen huis. De schuldeiser behoudt zijn hoofdvordering tot aflevering van gezonde kippen dan wel tot het schilderen van zijn huis en krijgt daarnaast een vordering tot vergoeding van de gevolgschade.

Gevolgschade is indirecte schade

Gevolgschade is dus de schade die indirect voorkomt uit een schadeveroorzakende gebeurtenis. Gevolgschade onderscheidt zich daarmee van directe schade: de schade welke direct wordt veroorzaakt door de schadeveroorzakende gebeurtenis. In het hiervoor genoemde kippenvoorbeeld is de directe schade dat de koper zieke kippen heeft gekocht en dus voor iets heeft betaald waar hij feitelijk niets aan heeft. Hij heeft zieke kippen in plaats van gezonde kippen en dat is een schadepost. De gevolgschade is de schade die de koper lijdt omdat al zijn andere kippen besmet zijn geraakt met pseudovogelpest door deze zieke kippen.

Dit voorbeeld laat zien dat de gevolgschade veel hoger (groter) kan zijn dan de directe schade. Als de koper al 100.000 kippen op zijn locatie had en slechts 1.000 besmette kippen bij heeft gekocht, dan is de gevolgschade véél hoger dan de directe schade.

Onderschat gevolgschade niet!

Het hiervoor genoemde kippenvoorbeeld laat zien dat men gevolgschade zeker niet moet onderschatten. En het bovendien geen vanzelfsprekendheid dat verzekeraars gevolgschade dekken. Vaak wordt dergelijke schade juist niet gedekt. Wees daar bedacht op.

Gevolgschade en algemene voorwaarden

In veel algemene voorwaarden wordt gevolgschade beperkt of zelfs helemaal uitgesloten. In B2B-verhoudingen is dat in principe rechtsgeldig en dus toegestaan. Maar een beroep op zo’n exoneratieclausule gaat niet altijd op. Zo’n beding kan namelijk in strijd zijn met de zogenoemde beperkende werking van de redelijkheid en billijkheid. Het is niet in algemene zin te zeggen wanneer zo’n beding hiermee strijdig is, maar de rechtspraak geeft wel een mooie opsomming van omstandigheden die hierbij van belang zijn. In een publicatie uit april 2021 (derde pagina) gaat Daniel onder meer in op deze opsomming van omstandigheden. Lees hier de publicatie:

https://www.legal8.nl/wp-content/uploads/2021/04/Exonereren-tot-in-de-kern-van-de-overeenkomst.pdf

Definieer gevolgschade in het contract of de algemene voorwaarden

Hierbij geldt ook dat het heel verstandig is een goede omschrijving van gevolgschade op te nemen zodat je discussie achteraf voorkomt.

Vragen? Neem vooral contact op!

Legal8