De Kerstdagen komen weer dichterbij en daarom geven wij met deze blog een update op onze eerdere blogs over het onderwerp ontslag op staande voet in verband met kerstborrels. Tijdens de coronatijd was niet de reguliere maar de digitale kerstborrel aan de orde van de dag en ook daarover hebben we nog wel wat interessante dingen te vermelden. Kan een werknemer bijvoorbeeld ontslagen worden op grond van wangedrag tijdens een kerstborrel? En tijdens een digitale kerstborrel terwijl de werknemer gewoon thuis in zijn of haar eigen omgeving inlogt? Lees vooral verder!
Ruzie tussen dronken werknemer en directeur
In een blog uit inmiddels eind 2016, hebben wij een zaak besproken die ging over een werknemer die zich op de jaarlijkse kerstborrel misdraagt en vervolgens op staande voet wordt ontslagen. En eind 2019 bespraken wij een zaak waarin een werknemer die tijdens de kerstborrel te veel alcohol had gedronken in een ruzie met zijn directeur belandde. De werknemer probeerde de directeur zelfs te slaan en is op staande voet ontslagen. Deze werknemer had het volgens het gerechtshof wel erg bont gemaakt. Ruzie maken met jouw directeur en hem proberen te slaan is niet heel verstandig…
Natuurlijk blijven de meeste kerstborrels binnen de perken, maar het gaat dus zo nu en dan goed mis. Lees hier de uitspraak van het hof: arrest hof. En lees hier onze vorige blog over dit onderwerp: ontslag kerstborrel.
Ongewenste betasting na kerstdiner en ontslag
Na het kerstdiner van een politieke partij, wordt de lollige avond voortgezet in een café. De persvoorlichter en ook een stagiaire gaan mee de kroeg in. Omdat de laatste trein inmiddels is vertrokken, biedt de persvoorlichter de stagiaire aan bij hem thuis te blijven overnachten. Onderweg probeert hij haar te zoenen en te betasten. De stagiaire is daar niet van gediend waarop zij door de persvoorlichter alleen wordt achter gelaten. De stagiaire meldt dit bij de werkgever en een fikse waarschuwing volgt. Daarmee lijkt de kous af, maar kort daarna volgt er toch een ontbindingsverzoek. Dit verzoek van de werkgever wordt toegewezen, maar de persvoorlichter krijgt wel een transitievergoeding mee.
Lees hier de uitspraak: https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBDHA:2018:2670
Kerstborrel in coronatijd en ontslag: digitaal uit je plaat gaan
Gelukkig is de Coronatijd al ver achter ons, maar toch is het leuk om een uitspraak uit die tijd te bespreken. Ook tijdens een digitale kerstborrel is het niet uitgesloten dat een werknemer die over de schreef gaat, op staande voet wordt ontslagen. Wel spelen deels andere omstandigheden die bij een fysieke kerstborrel niet of minder spelen. Denk aan dat de werknemer in zijn thuissituatie zit en dus op afstand van zijn werkgever is. Maar als een werknemer digitaal uit z’n plaat gaat, kan een ontslag op staande voet wel degelijk worden doorgevoerd. Denk aan een werknemer die straalbezopen plaatsneemt achter zijn of haar laptop en zijn collega’s beledigt of nog erger: bedreigt. Dergelijk onlinegedrag kan, ondanks dat het thuis bij de werknemer plaatsvindt, tot een rechtsgeldig ontslag op staande voet leiden.
In de VS werd een bekende journalist op staande voet ontslagen nadat hij, in de veronderstelling dat zijn webcam was uitgeschakeld, begon te masturberen tijdens een online Zoom meeting met collega’s. Dat dit in de thuissituatie plaatsvond en dat hij al 27 jaar in dienst was, was onvoldoende om zijn ontslag tegen te houden. Nu is het Nederlandse rechtssysteem niet te vergelijken met het Amerikaanse, maar het illustreert in ieder geval dat werknemers ook thuis en in een online setting ontslagen kunnen worden bij wangedrag. Lees hier het artikel: nu.
Houd het dus binnen de perken
Komt er een kerstborrel aan? Neem deze blog in ieder geval in het achterhoofd mee. Drink niet te veel en houd het binnen de perken. Lukt dat niet, dan kan de werkgever zomaar een zware arbeidsrechtelijke sanctie doorvoeren.
Voor werkgevers wel een tip: zorg ervoor dat het personeel zich bewust is van de risico’s van (alcohol) drinken tijdens de kerstborrel en speel daarop in. Hieronder nog een aantal andere tips voor werkgevers.
Tips voor werkgevers
In de bovenstaande blogs hebben wij voor werkgevers tips gegeven over ‘hoe’ om te gaan met kerstborrels of andere kerstactiviteiten en met name waarbij alcohol wordt genuttigd:
- Inventariseer van tevoren de risico’s van de activiteit/borrel. Is er sprake van een informele setting waarbij alcohol genuttigd wordt? Dan dien je als werkgever natuurlijk beter op te letten dan wanneer het gaat om een min of meer formele kantoorborrel zonder alcohol;
- Maak het niet te gek: een kerstborrel moet heus kunnen, maar zorg ervoor dat de medewerkers niet te diep in het glaasje kijken;
- En als er gedronken wordt, zorg ervoor dat je als werkgever zoveel als mogelijk werknemers belet te gaan rijden. Stuur bijvoorbeeld een e-mail(ing) dat zij dit moeten voorkomen. Kom dan met het OV;
- Grijp in als het toch uit de hand dreigt te lopen;
- Gaat het ondanks deze tips toch mis, zoals in de bovenstaande zaak, treuzel dan niet. Voor een ontslag op staande voet geldt het zogenoemde “onverwijldheidscriterium”: onnodig stilzitten is niet geoorloofd.
Bij vragen kun je uiteraard contact met ons opnemen. En alvast fijne kerstdagen toegewenst!
Legal8