Contractenrecht

Incasso en onbetaalde facturen? Let op de ingebrekestelling!

By 31 januari 2025 No Comments

Haviltex

Incasso en onbetaalde facturen? Let op de ingebrekestelling!

Ondernemers krijgen er allemaal wel eens mee te maken; incasso’s en dus de situatie waarin een klant zijn of haar facturen niet betaalt. In juridische bewoordingen noemen we het niet betalen van een factuur een tekortkoming in de nakoming van de verbintenis. Maar ben je verplicht om na afloop van de factuurtermijn een brief aan de debiteur te sturen en wat is dus in dat kader het belang van een ingebrekestelling?

Ingebrekestelling en verzuim

De ingebrekestelling is een schriftelijke aanmaning van de schuldeiser aan de schuldenaar om binnen een redelijke termijn een verplichting uit de overeenkomst alsnog na te komen. Zeg maar een laatste kans brief. Deze redelijke termijn wordt vaak gesteld op twee weken, maar uit de algemene voorwaarden of uit de business van partijen, kan een andere redelijke termijn blijken (ook een kortere).

In principe moet je als schuldeiser eerst een ingebrekestelling versturen alvorens jouw klant in verzuim kan komen. Ingebrekestelling en verzuim staan in artikel 6:82 BW en verzuim geeft eigenlijk de juridische toestand aan waarin de schuldeiser schadevergoeding kan vorderen. In principe moet je dus eerst een ingebrekestelling sturen waarin je de schuldenaar een laatste kans op nakoming geeft.

Maar een ingebrekestelling is niet altijd nodig. In bepaalde gevallen treedt het verzuim in zonder ingebrekestelling. Wanneer nakoming van de overeenkomst blijvend onmogelijk is of wanneer de debiteur aangeeft dat hij tekort gaat schieten in de nakoming, hoeft er geen ingebrekestelling verstuurd te worden. In die situaties heeft een ingebrekestelling immers geen nut.

Wanneer je bij een B2B-overeenkomst een fatale termijn afspreekt (uiterlijke termijn om de overeenkomst na te komen) en deze termijn wordt overschreden, treedt de schuldenaar ook direct in verzuim. In zulke gevallen hoeft er ook geen ingebrekestelling verstuurd te worden, maar het kan doorgaans geen kwaad om dit toch te doen.

Geen ingebrekestelling gestuurd?

Indien er geen ingebrekestelling is verstuurd en dit wel had moeten gebeuren, dan is de wederpartij niet in verzuim. Er kunnen dan geen buitengerechtelijke incassokosten in rekening gebracht worden of rente. Ook kan geen schadevergoeding gevorderd worden op grond van wanprestatie. Twijfel je of het nodig is om een ingebrekestelling te versturen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag waar nodig.

Juridisch advies over incasso’s

Neem vooral eens contact met ons op over advies met betrekking tot incasso’s. Wij zijn je graag van dienst.

Legal8