Waar kan ik beslag op leggen?

50

Beslagen behandeld

100

Klant tevredenheid

100

Duidelijkheid over de kosten

Waar kan ik beslag op leggen?

Voordat je verlof van de rechter hebt gekregen voor het leggen van conservatoir beslag, is het natuurlijk van belang na te denken waarop je beslag wil (en kan) leggen. Bovendien is een beslaglegging vaak ingrijpend, vrij ingewikkeld en het is zeker niet zonder risico.

Je kunt als schuldeiser op veel goederen en vermogensrechten beslag laten leggen. We geven heel nadrukkelijk ‘laten leggen’ aan want uiteindelijk is het de deurwaarder die beslag legt en niet wij als advocaten. Maar je hebt wel een advocaat nodig om conservatoir beslag te kunnen leggen: de rechter dient namelijk verlof te verlenen en dat kan alleen nadat een advocaat daar met een verzoekschrift om heeft verzocht.

Beslag op bankrekening

Wellicht de bekendste vorm van beslagleggen is een bankbeslag. Dit beslag wordt gelegd onder een bank en op alles wat de schuldenaar van de bank te vorderen heeft. Denk daarbij natuurlijk met name aan banktegoeden. Om beslag te kunnen leggen onder een bank, moet de beslaglegger (de schuldeiser) weten bij welke bank de schuldenaar bankiert. Vaak blijkt dat uit facturen of uit eerdere betalingen dan wel uit gegevens op de website van de schuldenaar of andere informatie.

In veel gevallen blijkt er (voldoende) geld op de rekening te staan en dan is het bankbeslag zeer effectief. Bovendien kan bankbeslag relatief goedkoop en snel worden gelegd. Een nadeel is echter dat het een momentopname is en dat het ook voorkomt dat er geen voldoende saldo op de rekening staat dan wel de schuldenaar het (een beetje) heeft zien aankomen en daardoor de rekening leeghaalt.

Beslag op registergoederen

Een andere optie kan zijn om beslag te laten leggen op registergoederen zoals een huis of kantoorpand. Een beslag op registergoederen kan zeer effectief zijn en met name als je weet dat deze op korte termijn verkocht en/of geleverd gaat worden. Door het beslag op registergoederen voorkom je dat een waardevol goed verdwijnt en kun je een goede onderhandelingspositie creëren. Let wel dat vaak een hypotheekrecht rust op het onroerend goed en dat de hypotheekgever voorrang zal hebben.

Beslag op roerende zaken

Een andere vorm van beslag is het leggen van beslag op roerende zaken zoals een auto, machines of voorraad van de debiteur. Omdat het beslag op roerende zaken ingrijpend is, is de rechter vaak kritisch bij het beoordelen van een dergelijk verzoek. De rechtbank vraagt specifiek te motiveren of er geen andere minder bezwaarlijke beslagmogelijkheden zijn. Dat geldt helemaal voor beslag op de handelsvoorraad. Door de beslaglegging daarop kan de schuldenaar zijn bedrijf namelijk niet (goed) meer uitoefenen en dat kan tot grote problemen leiden. Soms kunnen de goederen in bewaring worden gesteld (opgeslagen). Dit kan nuttig zijn bij goederen die simpel kunnen worden verplaatst zoals auto’s of goederen met een hoge waarde. Deze optie is doorgaans duurder.

Derdenbeslag: beslag onder een klant van jouw klant

Een interessante laatste optie is die van het derdenbeslag. Dit is beslag onder een derde van wie de schuldenaar nog geld tegoed heeft. Stel dat jij als schuldeiser een bedrag van € 50.000,- tegoed hebt van jouw schuldenaar maar deze betaalt niet. Jij weet echter dat de schuldenaar zelf nog € 50.000,- tegoed heeft van een klant van hem die nog niet heeft betaald. In die situatie zou je beslag kunnen laten leggen onder de klant van jouw schuldenaar ofwel derdenbeslag. Zo’n derdenbeslag kan heel effectief zijn in situaties waarin jouw schuldenaar aangeeft dat hij niet kan betalen, omdat hij zelf nog geld moet hebben van zijn klanten. Weet je wie die klanten zijn, dan kan onder die klanten beslag gelegd worden. Dan dient de klant van jouw schuldenaar aan jou te betalen. Dit kan zeer effectief zijn!

Vragen over beslagleggen? Neem vooral eens contact met ons op!