Ondernemingsrecht

Bedrijfsverkoop deel 2: verkoop van aandelen

By 26 maart 2025 No Comments

In deel 2 van onze rubriek Bedrijfsverkoop gaan we in op de verkoop van aandelen in een BV. Als MKB-ondernemer kan er een dag komen dat je jouw bedrijf of een deel daarvan wil verkopen. Bijvoorbeeld omdat je wat anders wil gaan doen, wil ‘cashen’ of omdat iemand een goed bod heeft uitgebracht op jouw onderneming en je daar verder over in gesprek wil gaan. Vanaf het moment dat de verkoop-knop wordt ingedrukt, begint het verkoopproces pas. Er komt vaak best wat bij kijken en dus kan het zeker geen kwaad om je goed voor te bereiden, maar ook om deskundig advies in te winnen. Wij hebben veel ervaring met het verkopen van aandelen in BV’s en zijn graag bereid je bij te staan. Lees vooral verder.

Aandelentransactie

Bij een aandelentransactie worden de aandelen in een vennootschap verkocht. Soms 100% van de aandelen maar soms ook minder. Wanneer 100% van de aandelen wordt verkocht, gaat de gehele vennootschap over van de verkoper naar de koper. Met de gehele vennootschap wordt bedoeld alles, zoals alle contracten, personeel, bezittingen en schulden en producten. Eventuele ‘lijken in de kast’ gaan mee over zoals verplichtingen en/of schulden uit het verleden of een zieke werknemer. Dit is dan ook de reden waarom de koper voorafgaand aan de transactie in de gelegenheid wordt gesteld onderzoek te doen naar de vennootschap en de transactie wat we met een mooie term het ‘due diligence’ onderzoek noemen.

Bedrijfsovername en due diligence

Due diligence en Hoog Catharijne

Een due diligence-onderzoek is vrij standaard bij een bedrijfsovername. Dit wordt ook wel het boekenonderzoek genoemd. Er wordt een speciale (digitale) data room ingericht waarin de koper allerlei informatie ter beschikking krijgt betreffende de te kopen onderneming van de verkoper (de target). Gebruikelijk is dat due diligence wordt gedaan door juridische, fiscale en financiële professionals. Na afloop van het onderzoek volgt een rapport waarmee de koper zijn conclusies kan trekken.

Interessant hierbij is het in juridische kring bekende Hoog Catharijne arrest. Lees hier verder. https://www.legal8.nl/oud-maar-goud-hoog-catharijne-arrest/

Bij een aandelentransactie verandert er aan de onderneming eigenlijk niets. Alleen de aandeelhouder (eigenaar) wijzigt maar dit is soms voor de buitenwereld helemaal niet te zien (tenzij het gecheckt wordt). Het onderwerp overgang van onderneming in arbeidsrechtelijke zin is ook niet relevant, omdat er niets verandert aan de onderneming. Het personeel blijft gewoon werken zoals gebruikelijk.

Het is zeer verstandig een goed koopcontract te laten maken waarin duidelijk staat wie welke verplichtingen heeft, welke garanties en vrijwaringen gelden en nog veel meer.

Verloop transactie

Vaak verloopt een aandelentransactie in (hele) grote lijnen als volgt, waarbij we opmerken dat dit niet altijd gebeurt.

  1. Vaak wordt eerst georiënteerd op een mogelijke verkoop, wordt het bedrijf van de verkoper ‘verkoopklaar’ gemaakt en soms vindt ook een zoektocht naar potentiële kopers plaats.
  2. Het sluiten van een intentieovereenkomst (LOI, Term Sheet o.i.d.) met daarin een geheimhoudingsclausule is vervolgens vrij gebruikelijk.
  3. Hierna kan de koper een due diligence onderzoek laten verrichten.
  4. Vervolgens vindt een onderhandeling plaats over allerlei (financiële, fiscale en juridische) zaken, vaak door of in het bijzijn van advocaten en accountants/boekhouders.
  5. Na (of meestal tijdens) de onderhandelingen zal een koopovereenkomst worden opgesteld die moet worden geaccordeerd door alle betrokken partijen.
  6. Daarna gaat de notaris aan de slag en zal uiteindelijk de akte worden gepasseerd bij de notaris. De deal is rond!

Een gang naar de notaris is bij de aandelentransactie dus wettelijk verplicht. De notaris dient de akte te passeren en is feitelijk het sluitstuk van de aandelentransactie.

Verschil met activa-passiva transactie

Bij deze optie worden niet de aandelen maar de activa (en passiva) verkocht: de vermogensbestanddelen. Bij een eenmanszaak bijvoorbeeld is een aandelentransactie niet mogelijk omdat de eenmanszaak geen aandelen heeft. Wat wordt overgenomen dient in detail te worden beschreven en soms te worden getaxeerd. Klanten worden ingelicht en soms moet er zelfs opnieuw worden onderhandeld over contracten. En sommige werknemers kunnen automatisch mee overgaan naar de kopende partij vanwege het onderwerp overgang van onderneming. Het personeel dat werkt op de over te dragen delen van de onderneming gaat automatisch mee. Bij een aandelentransactie is dit allemaal niet nodig: er verandert immers niet op de eigenaar na.

Change of control

Let bij de aandelentransactie specifiek op contracten met daarin een change of control (wijziging van zeggenschap) bepaling. Met zo’n bepaling kan de andere contractpartij bijvoorbeeld de overeenkomst opzeggen en daarmee wil je niet als kopende partij geconfronteerd worden als de deal al rond is.

Wees goed voorbereid en zorg voor deskundige bijstand bij een aandelenovername. Neem vooral eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of advies.

 

Legal8