Wij hebben op 8 november 2013 al geblogd over het ‘opvolgend werkgeverschap’ en de risico’s daarvan voor werkgevers. Nu het ‘nieuwe’ arbeidsrecht voor de deur staat, komt de vraag naar voren of de besproken criteria voor het opvolgend werkgeverschap gaan veranderen. Wij zullen hier nader op ingaan.
Opvolgend werkgeverschap?
Er is sprake van opvolgend werkgeverschap indien de werknemer bij de opvolgend werkgever een functie krijgt met wezenlijk dezelfde vaardigheden en verantwoordelijkheden. Hiernaast dienen er tussen de opvolgend werkgever en de vorige werkgever zodanige banden te bestaan, dat ook de nieuwe werkgever inzicht heeft in de competenties van de werknemer en zijn geschiktheid voor de werkzaamheden. Is er dus sprake van opvolgend werkgeverschap, dan dient de nieuwe werkgever hierop alert te zijn! Dit is namelijk van invloed op de ketenregeling.
Opvolgend werkgeverschap in het nieuwe arbeidsrecht
De criteria voor het opvolgend werkgeverschap gaan in het nieuwe arbeidsrecht wijzigen. Kort gezegd zal eerder sprake zijn van opvolgend werkgeverschap en hier dienen met name werkgevers alert op te zijn.
In het nieuwe arbeidsrecht dient er nog wel sprake te zijn van de eerste eis van ‘wezenlijk dezelfde vaardigheden en verantwoordelijkheden’, maar de tweede eis zal gaan vervallen. Van het vereiste dat ‘zodanige banden tussen beide werkgevers bestaan dat de nieuwe werkgever inzicht heeft in de competenties van de werknemer en zijn geschiktheid voor de functie’ hoeft dus geen sprake meer te zijn om toch opvolgend werkgever te zijn. Er is dus sneller sprake van opvolgend werkgeverschap.
Deze wijziging zal met ingang van 1 juli 2015 van kracht zijn.
Juridisch advies (nieuwe) arbeidsrecht
Heeft u vragen over het nieuwe arbeidsrecht, in het bijzonder het opvolgend werkgeverschap? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.
Legal8
088 – 88 3 8888
25-07-2014