Het auteursrecht is het recht van de maker van een oorspronkelijk werk om dit werk openbaar te maken en te verveelvoudigen. In onze blog van 27 augustus 2013 hebben wij hier uitgebreid over gesproken. Het auteursrecht is dus bedoeld om te voorkomen dat iemand zonder toestemming gebruik maakt van een werk dat door iemand anders is gemaakt.
Maar hoe zit het juridisch met een werknemer die een bepaald werk creëert. Komen de auteursrechten dan aan de werknemer toe of aan de werkgever?
Auteursrecht bij werkgever of werknemer?
Artikel 7 van de Auteurswet bepaalt dat indien de arbeid, verricht in dienst van een ander, bestaat in het vervaardigen van bepaalde werken, dan als maker van die werken wordt aangemerkt “degene, in wiens dienst de werken zijn vervaardigd”. Via de volgende link kunt u dit artikel bekijken: Artikel 7 Auteurswet.
Dit artikel bepaalt dus dat de werkgever dan als rechthebbende van de auteursrechten geldt. Soms kan dit echter onduidelijk zijn, bijvoorbeeld indien een duidelijke taakomschrijving ontbreekt, of wanneer de creatie buiten werktijd door de werknemer is gemaakt. Indien er bijvoorbeeld geen afspraken zijn vastgelegd in een arbeidsovereenkomst en indien de creatie bijvoorbeeld buiten werktijd tot stand is gekomen of indien de werkgever er geen opdracht voor gegeven heeft, dan kan de werknemer onder omstandigheden aanspraak maken op de auteursrechten.
Afspraken vastleggen!
Voor werkgevers is het dus belangrijk om afspraken vast te leggen in de arbeidsovereenkomst. Dat kan veel problemen voorkomen!
Heeft u vragen met betrekking tot het auteursrecht of wilt u meer weten over mogelijke geschillen terzake? U kunt geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij zijn u graag van dienst. Wij kunnen uiteraard een bepaling maken voor in uw arbeidsovereenkomst(en).
Legal8 Advocaten en Bedrijfsjuristen
088- 88 3 8888
info@legal8.nl
13-03-2015