Ondernemingsrecht

Bedrijfsverkoop-blog deel 1: eenmanszaak verkopen. Hoe zit dit precies?

By 1 oktober 2024 No Comments

Bedrijfsverkoop-blog deel 1: eenmanszaak verkopen. Hoe zit dit precies?

Bedrijfsverkoop-blog deel 1: eenmanszaak verkopen. Hoe zit dit precies?

In deel 1 van onze rubriek Bedrijfsverkoop gaan we in op de verkoop van eenmanszaken. Als (middel) kleine ondernemer kan er een dag komen dat je jouw eenmanszaak wil verkopen. Bijvoorbeeld omdat je wat anders wil gaan doen, wil ‘cashen’ of omdat iemand een goed bod heeft uitgebracht op jouw onderneming en je daar geïnteresseerd in bent. Vanaf het moment dat de verkoop-knoop wordt doorgehakt, begint het verkoopproces pas. Er komt vaak best wat bij kijken en dus kan het zeker geen kwaad om je goed voor te bereiden, maar ook om deskundig advies in te winnen. Wij hebben veel ervaring met het verkopen van eenmanszaken en zijn graag bereid je bij te staan. Lees vooral verder.

Verkopen van eenmanszaak

Van belang is meteen dat een eenmanszaak geen rechtspersoonlijkheid heeft. Dit betekent dat een ondernemer zelfstandig werkt en privé én zakelijk verantwoordelijk en aansprakelijk is. Zowel winsten als verliezen werken door in het ‘privéleven’. De ondernemer is de enige eigenaar van de eenmanszaak, maar kan wel personeel in dienst nemen wat in de praktijk ook vaak gebeurt. Een eenmanszaak heeft dus één eigenaar, maar vaak meer dan één personeelslid op de werkvloer.

Aangezien een eenmanszaak geen rechtspersoonlijkheid heeft, is er tevens geen onderscheid tussen de bedrijfsbezittingen en het privévermogen van de ondernemer in de eenmanszaak. Zoals bij een B.V. wel het geval is, kan je dus niet de aandelen van een eenmanszaak verkopen en loopt de onderneming daarna gewoon door alsof er niets is gebeurd. Een eenmanszaak heeft immers geen aandelen. Als de eenmanszaak rechtstreeks wordt verkocht, dan worden eigenlijk de activa en passiva van de eenmanszaak verkocht. Denk hierbij aan de handelsnaam, mogelijk een pand, allerlei lopende contracten, een klantenlijst, goederen en/of schulden, maar ook goodwill. De koper neemt deze rechten en plichten over tegen een te bepalen koopprijs. Het is dus belangrijk om alle aspecten van de onderneming te beschrijven en duidelijk te maken welke aspecten wel en welke niet worden overgenomen door de koper. De verkoop van een eenmanszaak is hiermee dus een activa-passiva transactie.

Activa-Passiva transactie en waardering van de onderneming

De verkoop van een eenmanszaak is een activa-passiva transactie. Dit maakt het verkopen van een eenmanszaak vaak lastig. Bij het verkopen van een eenmanszaak moeten de andere contractpartijen ermee akkoord zijn dat de overnemer de tegenpartij wordt (‘contractsoverneming’). Dit kan lastig zijn, omdat die partijen daar niet altijd mee akkoord willen gaan. Zij kennen jou immers, maar de nieuwe partij niet.

Het is ook belangrijk om tijdig een goede waardering van de eenmanszaak te laten verrichten en het liefst door een specialist. Ook wij kunnen je behulpzaam zijn. Hiernaast dient rekening gehouden te worden met fiscaliteiten zoals de stakingswinst. Een overname wordt in dit kader gezien als een beëindiging (staking) van het bedrijf waardoor de Belastingdienst zal afrekenen. Er zal dus een stakingswinst berekend moeten worden. Dit is het verschil tussen de verkoopprijs en de boekwaarde van de onderneming op het moment van de overdracht. Over de stakingswinst wordt IB berekend. Het is derhalve verstandig tijdig de hulp van een juridisch en financieel deskundige in te schakelen.

Overnamecontract eenmanszaak

En zoals bij elke overname, is ook in dit geval het overnamecontract erg belangrijk. In het overnamecontract worden de gemaakte afspraken schriftelijk vastgelegd. De hierin opgenomen afspraken wil je zo duidelijk mogelijk hebben; met name om gedoe in de toekomst te voorkomen. Besteed hier voldoende aandacht aan en onthoud dar een foutje snel gemaakt is met mogelijk vergaande consequenties. Ook hierbij kunnen wij je verder helpen.

Ga tijdig aan de slag en bereid je voor

Ga bij eventuele verkoopplannen tijdig aan de slag en bereid je goed voor. Wij kunnen desgewenst meedenken en meekijken. Neem vooral eens contact met ons op.

Legal8