Arbeidsrecht

“Wie denkt dat kennis duur is, vergist zich in de kosten van onwetendheid”: het ZZP-dossier

By 9 december 2024 No Comments

“Wie denkt dat kennis duur is, vergist zich in de kosten van onwetendheid”

Er is veel paniek in de markt omtrent ZZP’ers en het onderwerp schijnzelfstandigheid. Er wordt veel informatie gedeeld door verschillende organisaties en personen, juristen en niet-juristen, met regelmatig een verkeerde (niet-juridische) onderbouwing. Het belang om deugdelijk geïnformeerd en geadviseerd te worden, moet niet onderschat worden. Zoals wij wel vaker zeggen:

“wie denkt dat kennis duur is, vergist zich in de kosten van onwetendheid”.

Ook wij hebben het recente bericht gelezen dat het Ministerie van Financiën de contracten met ZZP’ers (veel schijnzelfstandigen) verlengd heeft omdat anders naar hun mening de afhandeling van de dossiers toeslagenaffaire in gevaar komt. Terecht dat de VVD Kamervragen gaat stellen over deze situatie waarin het Ministerie zelf aangeeft niet alleen de wet niet te kunnen en te zullen uitvoeren maar zelfs de boetes voor lief neemt. De boetes worden natuurlijk door de belastingbetaler betaald… Over meten met twee maten gesproken. Natuurlijk begrijpen wij allemaal dat de toeslagenaffaire zeer ernstig is, maar deze handelwijze van het Ministerie is dat naar onze mening ook en daarmee geven zij zelf precies te kennen waar veel organisaties mee worstelen. Bij veel betrokkenen zal dit nieuws dan ook behoorlijk aankomen omdat velen hiermee worstelen en niet goed weten ‘wat te doen’.

Niet in de paniekstand

Ga niet onnodig of te snel in de paniekstand en allerlei beslissingen doorvoeren waar je mogelijk later spijt van krijgt. En ben je van plan de contracten met ingehuurde ZZP’ers op te zeggen of heb je die wellicht al rigoureus opgezegd vanwege de aanstaande fiscale handhaving door de Belastingdienst per 1 januari as., realiseer je je dan wel dat je daarmee lijkt aan te geven dat je gebruik hebt gemaakt van schijnzelfstandigen? Waarom anders in deze tijd met de fiscale handhaving in het spoedige vooruitzicht alle banden met ZZP’ers verbreken?

Door op die wijze te handelen, loop je arbeidsrechtelijk aanzienlijke risico’s. De fiscale handhaving geldt in beginsel niet met terugwerkende kracht voor 1 januari aanstaande, maar als een ZZP’er meent ‘eigenlijk’ als werknemer te hebben gefungeerd en jij als organisatie dat feitelijk bevestigt door het contract te beëindigen vanwege de aanstaande fiscale handhaving, dan loop je als opdrachtgever (feitelijk werkgever) arbeidsrechtelijk aanzienlijke risico’s die verder teruggaan dan de situatie vanaf 1 januari a.s. is.

Vraag deskundig advies

Neem dus een kundige (arbeidsrechtelijk) adviseur in handen en zorg ervoor dat je weet waar je ja of nee tegen zegt. Geen paniekvoetbal.

Legal8