Zoals in een eerdere blog van april al toegelicht, zijn duurzaam ondernemen en ESG ‘hot’. ESG staat voor Environment, Social en Governance. Ofwel milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur. Bedrijven moeten steeds meer gaan verduurzamen en maatschappelijk verantwoord ondernemen en dat doen zij ook. ESG gaat niet alleen over milieu, maar ook over het arbeidsrecht en het is met name ter bescherming van werknemers: werkgevers moeten immers voor een veilige werkomgeving zorgen en deze zorgplicht vallen binnen de kaders van ESG. Maar denk ook aan ‘groene’ arbeidsvoorwaarden zoals duurzaam vervoer of een duurzame vakantie. In deze blog gaan wij op dit laatste onderwerp nader in.
Groene arbeidsvoorwaarden
Steeds vaker halen berichten over groene arbeidsvoorwaarden de voorpagina’s van de kranten. Zo lees je over duurzaam vervoer (elektrische auto’s en fietsen), duurzame vakanties en het verduurzamen van woningen van werknemers. Zo meldt bijvoorbeeld ook AWVN uit eigen onderzoek dat groene arbeidsvoorwaarden steeds verder groeit en dat bij veel werkgevers de wens leeft voor verdere vergroening. Met als kanttekening dat een vaak gehoord minpuntje is dat de fiscus vaak in de weg ligt bij groene initiatieven. Volgens werkgeversvereniging AWVN hebben werkgevers op het gebied van mobiliteitsbeleid al de nodige stappen gezet, maar er zijn nog diverse kansen op andere terreinen. Zo kunnen werkgevers hun werknemers bijvoorbeeld helpen bij het verduurzamen van hun huis of hun werknemers aanmoedigen om duurzame keuzes te maken. Maar om dergelijke keuzes mogelijk te maken, moeten de fiscale regels voor vergoedingen en vertrekkingen wel op de schop. De Werkkostenregeling (WKR) zou ruimer moeten worden, vinden de werkgevers. Ook zouden verstrekkingen als een fiets niet ten laste moeten komen van de vrije ruimte.
Soorten groene arbeidsvoorwaarden
Groene arbeidsvoorwaarden zijn er in alle soorten en maten. Hiervoor hebben wij al enkele varianten genoemd maar denk ook aan extra vakantiedagen voor een treinvakantie (in plaats van vliegen) of een vrije dag voor het bijwonen van een klimaatdemonstratie. En bij verzekeraar Achmea kunnen vaste medewerkers een klimaatbudget krijgen om hun woning te verduurzamen. Voor mensen zonder eigen woning, kan gekozen worden voor een elektrische fiets of zuinig witgoed. Op die manier profiteert het volledige personeelsbestand van het klimaatbudget. Volgens onder andere AWVN ligt de bal bij de overheid om groene arbeidsvoorwaarden fiscaal aantrekkelijker en gemakkelijker te maken. Op die manier krijgen meer werkgevers de ruimte om met vergroening van arbeidsvoorwaarden aan de slag te gaan.
Werkgevers en groene arbeidsvoorwaarden
Natuurlijk is het (deels) afhankelijk van de mogelijke maatregelen die de overheid in de toekomst gaat doorvoeren voor de vraag hoeveel werkgevers groene arbeidsvoorwaarden doorvoeren en de mate daarvan. Het moet voor veel werkgevers immers fiscaal bezien wel interessant genoeg zijn en dat is het op dit moment simpelweg nog niet. Maar ook nu is er al aan aantal ‘kleine’ opties mogelijk die veel impact kunnen hebben. Denk aan het stimuleren van hybride werken en het aanbieden van een mobiliteitsbudget. Ook het aanbieden van een extra vakantiedag voor een treinvakantie kan een optie zijn ook al komt dit in de praktijk nog niet zo veel voor.
Je kunt dus ook nu al kijken of er opties zijn die geen of weinig extra financiële middelen kosten en toch bijdragen aan verduurzaming. Houd er wel rekening mee dat alle werknemers gecompenseerd worden dan wel kunnen ‘meedoen’ met groene arbeidsvoorwaarden en niet slechts een deel.
Duurzaam ondernemen en juridisch advies
Vragen over duurzaam ondernemen? Neem vooral eens contact met ons op.
Legal8