Op 9 oktober 2014 hebben wij een uitgebreid artikel gepubliceerd over het onderwerp van onbevoegde vertegenwoordiging en de schijn van vertegenwoordigingsbevoegdheid. U kunt dit artikel via de volgende link lezen: blog 9 oktober 2014.
Onlangs heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan in een zaak die eveneens op dit onderwerp zag. Het ging om de zogenoemde schijn van vertegenwoordigingsbevoegdheid. Of er sprake is van schijn van vertegenwoordigingsbevoegdheid is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. De schijn kan bijvoorbeeld gewerkt worden door een verklaring of andere actieve handeling van de vertegenwoordigde partij. Ook kan de schijn gelegen zijn in het laten voortbestaan van een bepaalde situatie door de vertegenwoordigde partij (een niet-actieve handeling). In deze zaak ging het om de vraag of de schijn van vertegenwoordigingsbevoegdheid achteraf – dus ná het sluiten van een overeenkomst – was gewekt.
Schijn van vertegenwoordigingsbevoegdheid achteraf gewekt?
Het ging in deze kwestie aldus om een gewekte schijn van vertegenwoordigingsbevoegdheid nadat de overeenkomst was gesloten. De Hoge Raad beslist dat de schijn van vertegenwoordigingsbevoegdheid ook kan berusten op feiten en omstandigheden die zich hebben voorgedaan ná het sluiten van de overeenkomst.
Het arrest is via de volgende link te raadplegen: rechtspraak.
Juridisch advies
Aangezien dit rechtsgebied nogal casuïstisch van aard is, is het inwinnen van juridisch advies ter zake geen overbodige luxe! Uiteraard zijn wij u graag van dienst. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen.
Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen
088 – 88 3 8888
info@legal8.nl
30-07-2015