AllesArbeidsrecht

Kan het gedrag van werknemers in privé reden voor ontslag zijn?

By 25 februari 2016 februari 21st, 2020 No Comments

Ontslag

Er zijn op internet veel voorbeelden te vinden van werknemers die door bepaalde gedragingen in de privé sfeer, op hun werk geschorst of zelfs ontslagen worden. Denk aan een werknemer die zich “misdraagt” op een (privé) feest met vrienden of – meer recentelijk – aan een werknemer die kwetsende teksten (richting Feyenoord doelman Kenneth Vermeer) op een bord had gezet tijdens een dartswedstrijd. Dit laatste zal u vast niet ontgaan zijn. Maar kunnen dergelijke gedragingen wel reden zijn voor een schorsing of zelfs voor een rechtsgeldig ontslag? Op deze vraag zullen wij in deze blog ingaan.

Kan het gedrag van werknemers in privé reden voor ontslag zijn?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: privé gedragingen kunnen reden zijn voor een rechtsgeldig ontslag. De hoofdregel en ook het juridische uitgangspunt is echter dat deze privé gedragingen in beginsel geen reden tot ontslag vormen. Er moeten dus bijzondere omstandigheden zijn die maken dat een privé gedraging kan leiden tot een ontslag. Van belang is bijvoorbeeld of de goede naam van de werkgever door de gedraging wordt aangetast en of de arbeidsrelatie door het gedrag van de werknemer onhoudbaar is geworden.

Hieronder zullen wij enkele situaties (en zaken) bespreken waarin privé gedragingen kunnen leiden tot een ontslag.

Ontslag wegens post op Facebook

Een medewerker had in deze kwestie zijn werkgever – in privé tijd – behoorlijk beledigd op Facebook. Volgens de kantonrechter was dit voldoende reden om de werknemer te ontslaan. Het posten van een bericht op social media in privétijd, kan dus reden zijn voor een ontslag.

Een andere uitspraak die in het landelijke nieuws is gekomen, betreft een leidinggevende die een aantal collega’s per e-mail had uitgenodigd om na afloop van een personeelsfeest naar de wallen te gaan. Benadrukt werd dat het om een privé aangelegenheid ging. Wat er precies gebeurd is laat ik in het midden, maar duidelijk is wel dat de werkgever hier niet blij mee was. Ook in deze zaak was er voldoende grond voor een ontslag.

Bedrijfsuitje

Een lastig gebied dat onder omstandigheden als werktijd gezien kan worden, betreft personeelsuitjes of bedrijfsuitjes. Deze uitjes zijn doorgaans werkgerelateerd, ook al vinden deze vaak niet plaats op de feitelijke werkplek. In de bovengenoemde zaak was sprake van een activiteit een bedrijfsuitje. Maar wat nu als een werknemer zich misdraagt (bijvoorbeeld in een dronken bui) tijdens een bedrijfsuitje? Net zoals een werkgever aansprakelijk kan zijn voor schade van een werknemer ontstaan na een bedrijfsuitje, kan een werknemer ontslagen worden op grond van wangedrag tijdens een bedrijfsuitje.

Juridisch advies

Heeft u vragen over het bovenstaande? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

25-02-2016