Algemene voorwaarden zijn regels die je standaard wil laten gelden bij het sluiten van overeenkomsten (contracten). Op deze manier hoef je niet bij elke overeenkomst opnieuw te onderhandelen over allerlei onderwerpen zoals betalingsvoorwaarden, termijnen, garanties en vrijwaringen, aansprakelijkheid, het geldende recht en de van toepassing zijnde rechtbank. De algemene voorwaarden gelden voor iedere overeenkomst die je sluit met een klant. Veel ondernemers maken gebruik van algemene voorwaarden. Een vraag die ons hierbij vaak gesteld wordt, is of je als gebruiker van algemene voorwaarden deze zomaar kunt wijzigen. En zijn de algemene voorwaarden dan nog geldig? Hoe zit dit precies?
Algemene voorwaarden wijzigen: wijzigingsbeding
Wanneer jouw algemene voorwaarden op de juiste manier van toepassing zijn verklaard, zijn ze onderdeel geworden van de overeenkomst. Een overeenkomst – en dus ook de algemene voorwaarden – kan niet zomaar gewijzigd worden. Je bent immers aan de gemaakte afspraken gebonden. Hierop geldt wel een tenzij: tenzij je vooraf hebt afgesproken dat je juist wel de algemene voorwaarden mag wijzigen. Dit doe je door een wijzigingsbeding op te nemen in jouw voorwaarden.
Wanneer je jouw algemene voorwaarden wenst te wijzigen terwijl sprake is van een overeenkomst met een bestaande klant, zul je dus eerst moeten nagaan of je een wijzigingsbeding hebt opgenomen. Als je deze niet hebt opgenomen in de algemene voorwaarden, kun je jouw voorwaarden alleen dan wijzigen als de wederpartij daarmee heeft ingestemd. En dat is doorgaans niet zo makkelijk. Met een wijzigingsbeding kun je je voorwaarden dus wel eenzijdig aanpassen. Het is dus eigenlijk een eenzijdig wijzigingsbeding.
Bij nieuwe klanten is het natuurlijk helemaal geen probleem, omdat die gewoon de gewijzigde voorwaarden te zien krijgen. Door je algemene voorwaarden te wijzigen voordat je de overeenkomst sluit, zorg je ervoor dat ze gelden ten opzichte van je nieuwe klanten. Zorg er ook voor dat de klant de nieuwe voorwaarden (bewijsbaar) accepteert.
Let op bij consumenten!
Hoe je een wijzigingsbeding moet formuleren, hangt af van wie de wederpartij is. Voor consumenten gelden namelijk andere regels dan voor ondernemingen. Als jouwwederpartij een consument is, wordt deze aanvullend beschermd door de wet. Zo moet je in een wijzigingsbeding opnemen dat consumenten de mogelijkheid krijgen om de overeenkomst te ontbinden, wanneer de algemene voorwaarden ingrijpend worden gewijzigd. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een dienst gaat leveren die echt anders is dan wat je was overeengekomen. Als het gaat om een kleine wijziging die noodzakelijk is voor de bedrijfsvoering, mag de consument de overeenkomst niet zomaar ontbinden. Ook is het mogelijk dat de wijziging van de voorwaarden onredelijk bezwarend is als het om een hele grote wijziging zou gaan.
Voor ondernemingen geldt het voorgaande niet in die mate en dus zijn zij in beginsel gebonden aan de gewijzigde algemene voorwaarden. Voor gebruikers van algemene voorwaarden is het opnemen van een eenzijdig wijzigingsbeding dan ook erg verstandig.
Informatieplicht gebruiker algemene voorwaarden
Met een eenzijdig wijzigingsbeding kun je de algemene voorwaarden dus eenzijdig wijzigen. Jouw bestaande klant moet natuurlijk wel weten dat iets verandert. Daarom heb je een zogenoemde informatieplicht als gebruiker van algemene voorwaarden. Dit betekent dat je de bestaande klant kenbaar moet maken dat de algemene voorwaarden gewijzigd zijn. Ook moet je aangeven wat die wijziging inhoudt en moet je de wederpartij laten weten waar hij of zij de gewijzigde voorwaarden kan inzien.
Dus: dat en wat. Je moet aangeven DAT er iets is veranderd en ook WAT er is veranderd.
Stuur de gewijzigde algemene voorwaarden dus naar je bestaande klanten of geef aan dat je deze op verzoek zult toesturen. Voldoe je niet aan de informatieplicht? Dan is de wijziging vernietigbaar. Dat betekent dat de klant jouw voorwaarden van tafel kan vegen en dat wil je natuurlijk voorkomen.
Legal8 algemene voorwaarden
Wij hebben veel ervaring met het onderhandelen over en het opstellen van algemene voorwaarden. Neem vooral eens vrijblijvend contact met ons op.