Onlangs is de nieuwe beslagsyllabus bekend gemaakt en gepubliceerd. Voor velen is het bestaan van deze syllabus onbekend. Hieronder gaan wij nader op de beslagsyllabus in en behandelen wij een paar belangrijke wijzigingen die zijn doorgevoerd.
Wat is de beslagsyllabus?
De beslagsyllabus wordt gebruikt als een soort handleiding bij de beoordeling van verzoeken om beslag te mogen leggen. Het is hiermee een codificatie van richtlijnen. Advocaten, juristen e.d. kunnen aan de hand van de beslagsyllabus checken of het door hun opgemaakte verzoekschrift aan de gestelde eisen voldoet.
Kort gezegd zijn er de afgelopen jaren steeds strengere regels ten aanzien van het leggen van beslag in de syllabus opgenomen. Waar het leggen van beslag vroeger vrij simpel was, gelden tegenwoordig duidelijk strengere regels.
Wijzigingen beslagsyllabus 2014
De grootste aanpassingen in de nieuwe beslagsyllabus 2014 zijn een herschreven paragraaf over bewijsbeslag en een aangepaste paragraaf over derdenbeslag na Vormerkung. De Vormerkung is een bescherming van de koper van een gekocht registergoed. De bescherming strekt zich onder andere uit tot een beslag op de onroerende zaak gelegd tussen de koop en levering van het registergoed.
De nieuwe beslagsyllabus geldt vanaf 1 augustus 2014.
Vragen m.b.t. het beslagrecht?
Heeft u vragen over het bovenstaande of over het leggen van beslag in het algemeen? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.
Het leggen van beslag kan overigens ook een effectief incassomiddel zijn. Kijk eens op onze incassowebsite Collect8.
Legal8
088 – 88 3 8888
19-09-2014