AllesArbeidsrecht

Ontslag na ruzie met collega’s?

By 10 juni 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_54497056

Op een hypotheekadviesbureau verandert de sfeer nadat nieuwe werknemers in dienst zijn getreden. Ook is er een nieuwe eigenaar aan het roer komen te staan, hetgeen een verandering van de werksfeer met zich meebrengt. Er ontstaan allerlei irritaties tussen werknemers onderling en het taalgebruik tussen de collega’s onderling verslechtert. De werkgever besluit om een set nieuwe (gedrags)regels in te voeren, om op die manier de sfeer op de werkvloer weer wat ‘positiever’ te krijgen. Een van de hypotheekadviseurs krijgt vervolgens een relatie met een assistente. Na een gesprek met beide medewerkers stuurt de werkgever een “pittige” e-mail aan beide medewerkers. Er ontstaat een ruzie en een van de medewerkers meldt zich daarop ziek. De medewerker heeft geen vertrouwen meer in een voortzetting van het dienstverband en spreekt dit ook uit.

Ontslag?

De kantonrechter stelt kort gezegd de werkgever in gelijk. De kantonrechter komt namelijk tot de conclusie dat de arbeidsovereenkomst tussen partijen ontbonden dient te worden op grond van ‘gewijzigde omstandigheden’. Deze gewijzigde omstandigheden bestaan eruit dat een vruchtbare en duurzame samenwerking tussen partijen niet langer mogelijk wordt geacht. De kantonrechter spreekt van een ‘onverenigbaarheid van karakters’. De assistente treft (deels) blaam (ze ging slecht om met collega’s en klanten), maar ook de werkgever treft blaam. Hij had eerder moeten optreden en zijn grenzen duidelijker kenbaar moeten maken. Het is de kantonrechter niet helemaal duidelijk welk aandeel ieder nu precies heeft gehad in het ontstaan van het arbeidsconflict. De medewerkster krijgt vervolgens een ontslagvergoeding mee, maar de arbeidsovereenkomst wordt dus wel ontbonden. Ondanks de ziekmelding is ontbinding van de arbeidsovereenkomst dus wel mogelijk, omdat deze ziekmelding volgens de kantonrechter direct met het arbeidsconflict te maken heeft.

In dit soort situaties kan volgens de kantonrechter mediation soms nog een uitkomst bieden, maar de kantonrechter heeft in dit geschil niet de verwachting dat dit tot een structurele oplossing zal leiden.

Hier kunt u de uitspraak van de kantonrechter nalezen.

Juridisch advies

Heeft u behoefte aan juridisch advies terzake een ontslag of wilt u meer informatie over een ontbinding van een arbeidsovereenkomst? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

10-06-2014