Enige tijd geleden (blog van 8 januari jl.) hebben wij een uitspraak besproken waarin een werknemer werd ontslagen wegens het stelen van 50 eurocent. De rechter in die betreffende kwestie oordeelde dat het ontslag op staande voet terecht was gegeven. Het ging volgens de rechter niet zozeer om de hoogte van het ontvreemde bedrag, maar om een vertrouwenskwestie. Onlangs speelde een kwestie die hier enigszins op lijkt.
Ontslag op staande voet wegens bereiden slechte hamburger?
Een medewerker van de Burger King kreeg van een klant de opdracht om een hamburger te maken met extra augurken. So far, niets geks. De medewerker deed er echter extra bacon op en “vergat” de bestelling een beetje. De klant was “not amused” en vroeg nogmaals om extra augurken. Nu kreeg de klant de hamburger die hij bestelde. Echter, in plaats van een paar extra augurken (4 stuks is normaal), had deze medewerker tientallen augurken op de hamburger gedaan. De klant plaatste hiervan een foto op Facebook en nadat de directie hier achter kwam, is de medewerker op staande voet ontslagen.
Ontslag op staande voet terecht gegeven
De rechter overweegt:
Door aldus te handelen heeft X naar het oordeel van het Gerecht een dringende reden gegeven voor ontslag. Het professioneel bereiden van voedsel of maaltijden voor derden, waaronder begrepen een broodje hamburger met wat extra augurk, is in meerdere opzichten een serieuze aangelegenheid en verantwoordelijkheid waarmee niet valt te spotten. Door op het door de klant met wat extra augurk bestelde broodje hamburger zo ongeveer een hele pot augurken te stoppen, heeft X niet alleen blijk gegeven volstrekt ongeschikt te zijn als professioneel bereidster van voedsel of maaltijden, maar heeft zij ook haar werkgeefster op ontoelaatbare wijze in een kwaad en schadelijk daglicht gesteld.
Met andere woorden heeft de medewerker dusdanig slecht gehandeld dat een ontslag op staande voet terecht is. Als de omstandigheden echter anders lagen, dan had de uitkomst van deze kwestie ook heel anders kunnen zijn. Een ontslag op staande voet is immers een laatste maatregel, welke maatregel niet snel gegeven kan worden.
De uitspraak is via de volgende link te raadplegen: rechtspraak.
Juridisch advies ontslag op staande voet
Indien u als werkgever twijfelt of een bepaalde gedraging van een werknemer wel of niet een ontslag op staande voet kan rechtvaardigen, dan is het raadzaam zo spoedig mogelijk contact met ons op te nemen. Een van de vereisten van een ontslag op staande voet is immers het ‘onverwijld mededelen’ van het ontslag op staande voet. Wij kunnen samen met u bekijken of een ontslag op staande voet in uw situatie de gewenste oplossing is. U kunt geheel vrijblijvend contact met ons opnemen!
Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen
088 – 88 3 8888
info@legal8.nl
14-09-2015