Wij krijgen wel eens vragen of het klopt dat wanneer een bepaald document is ondertekend, u daar ook aan vast zit. Bijvoorbeeld een offerte of een ander voorstel.
Tekenen voor akkoord
Uit een recente zaak blijkt dat men moet oppassen met het zomaar tekenen voor akkoord. Wat was er in deze zaak aan de hand?
Een bedrijf dat klanttevredenheidsonderzoeken verricht, komt in contact met een ander bedrijf, een mogelijke nieuwe klant. Het bureau stuurt een voorstel met het verzoek deze “voor akkoord” te tekenen. De klant tekent het voorstel vervolgens, hoogstwaarschijnlijk zonder zich bewust te zijn dat hij zich hiermee heeft vastgelegd voor een langdurige samenwerking. De klant is hiermee tevens – wederom zonder zich daarvan bewust te zijn – akkoord gegaan de algemene voorwaarden van het bedrijf. Later blijkt dat de klant deze langdurige samenwerking helemaal niet heeft gewild. Maar kan de klant nu nog van de overeenkomst af?
Zomaar tekenen (voor akkoord) gevaarlijk
De rechter oordeelt in deze zaak dat uit het getekende voorstel en de daarbij horende algemene voorwaarden blijkt dat de betreffende klant zich heeft verplicht ten minste 4 klanttevredenheidsmetingen af te nemen en dat de overeenkomst van opdracht niet kan tussentijds kan worden beëindigd. Althans, niet zonder schadeplichtig te zijn. Conclusie is dat de betreffende klant de volledige gederfde omzet van het bedrijf dient te vergoeden. Dat zal deze klant niet echt leuk gevonden hebben.
Tips
Deze zaak laat zien dat men niet zomaar voor akkoord moet tekenen. Wij geven als tip mee dat u altijd de overeenkomst goed doorneemt en als het even kan ook de algemene voorwaarden (de ‘kleine lettertjes’). Wellicht is het zelfs verstandig om de algemene voorwaarden van het bedrijf van de hand te wijzen en uw eigen algemene voorwaarden van toepassing te verklaren. Lees de overeenkomst dus goed door en let op onder meer de contractsduur (niets is zo vervelend als een lange samenwerking die u helemaal niet heeft gewild) en beëindigingsmogelijkheden. Eventueel kunnen wij op uw verzoek de offerte danwel de overeenkomst doornemen. Vaak staan er ook bepalingen in waardoor u onbeperkt aansprakelijk bent. Dat is ons inziens niet gewenst!
U kunt geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij zijn u graag van dienst.
Legal8
12-11-2013