Met de zogenoemde Participatiewet wil het kabinet bereiken dat jongeren met een ziekte of een handicap die kunnen werken, sneller aan het werk gaan (ofwel: participeren). Het wetsvoorstel Participatiewet is op 1 juli jongstleden goedgekeurd door de Eerst Kamer. Dit betekent concreet dat de Participatiewet per 1 januari 2015 in zal gaan.
De Participatiewet en werkgevers
Heeft de Participatiewet voor u als werkgever consequenties? Het is zo dat werkgevers met de Nederlandse overheid hebben afgesproken om mensen met een arbeidsbeperking weer aan het werk te krijgen. Werkgevers zullen de komende jaren voor meer banen moeten zorgen. Ook de overheid gaat zorgen voor meer banen voor deze groep mensen. Positief is dat werkgevers in aanmerking kunnen komen voor een korting of een subsidie terzake. Maar als werkgevers niet voor genoeg banen zorgen, dan zal de overheid het beoogde aantal plekken gaat bereiken middels een quotum. Hier kunnen ook maatregelen aan verbonden zijn.
De Participatiewet geldt ten aanzien van organisaties met 25 werknemers of meer. Deze organisaties moeten zorgen dragen dat een bepaald percentage (waarschijnlijk 5 %) van het personeelsbestand bestaat uit mensen met een arbeidsbeperking.
Vragen over de participatiewet?
Heeft u vragen over het bovenstaande? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.
Legal8
088 – 88 3 8888
04-07-2014