In onderstaande zaak werd een werknemer op staande voet ontslagen omdat hij in privé tweemaal had getankt met een zakelijke tankpas, terwijl dit verboden was gesteld door de werkgever. Hoe oordelen de rechters in kwestie hierover?
Ontslag op staande voet
Door de voorzieningenrechter werd onlangs geoordeeld dat de werkgever in kwestie het loon moest doorbetalen. De rechtbank ontbond de arbeidsovereenkomst echter wel, maar met toekenning van een vergoeding aan de werknemer. In Hoger Beroep werd de werkgever in het gelijk gesteld. De vraag die aan de orde kwam was of het wederrechtelijk gebruik van de tankpas door de werknemer een dringende reden oplevert voor ontslag op staande voet en een voldoende rechtvaardiging vormt voor een onmiddellijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst door de werkgever.
Het hof komt tot de conclusie dat er inderdaad sprake is van een dergelijke dringende reden. Weliswaar had de werknemer altijd goed gefunctioneerd, maar omdat hij een hoge functie had (vestigingsmanager), had de werkgever ‘blindelings’ op de werknemer moeten kunnen vertrouwen. Dit vertrouwen is door het handelen van de werknemer geschaad door in strijd te handelen met het bedrijfsbeleid van de werkgever.
De uitspraak is via de volgende link te raadplegen: Rechtspraak.
Ontslag op staande voet: juridisch advies
Zoals wij eerder geblogd hebben, is een ontslag op staande voet in de praktijk een erg lastig item. Het ontslag op staande voet is een ‘ultimum remedium’. Ofwel het meest verstrekkende middel. Voorzichtigheid is dus geboden.
Desalniettemin kan een ontslag op staande voet natuurlijk wel succesvol zijn voor een werkgever. Met name indien er sprake is van een dringende reden (zoals diefstal). In bovengenoemde zaak is een dergelijke dringende reden aangenomen.
Heeft u vragen over ontslag op staande voet? Of wilt u terzake juridisch advies ontvangen? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.
Legal8
088 – 88 3 8888
14-07-2014