Alles

Relevante wetswijzigingen per 1 januari 2025

By 23 december 2024 No Comments

Het nieuwe jaar komt er weer aan. Dit betekent tevens weer nieuwe wetswijzigingen. Welke wetswijzigingen zijn voor jou als ondernemer belangrijk om te weten? En wat zit er nog aan te komen? Lees het hieronder.

 

1.      Aanpassing WW-premie

De WW-premie maakt deel uit van de zogenoemde Werknemersverzekeringen. Dit zijn verplichte verzekeringen die jij als werkgever moet betalen voor eenieder die bij jou in loondienst werkt. Vanaf 2025 komen er wijzigingen in de toepassing van de premie. De percentages blijven daarentegen gelijk.

Vanaf 1 januari 2025 betaal je minder WW-premie voor overwerk. Waar dit voorheen de hoge premie was geldt vanaf 1 januari de lage premie. Hier geldt wel een maximum op. Werknemers met een vast contract mogen tot 30% extra uren werken, naast hun vaste uren. Indien de werknemer meer overwerkt is er geen recht op de lage premie.

Er liggen plannen om de WW-premie vanaf 2026 te verhogen. Op dit moment bedraagt de lage premie 2,64% en de hoge premie 7,64%. De plannen zijn om de premie per 2026 met 1 procentpunt te verhogen. Dat zou betekenen dat premies per 2026 2,74% en 7,74% zullen bedragen.

2.      Stijging minimumloon

Het minimumloon stijgt naar € 14,06 per uur voor werknemers van 21 jaar en ouder. Dit komt neer op een bruto maandsalaris van € 2.438,40 voor een 40-urige werkweek. Dit is een stijging van 14% (!) ten opzichte van de vorige periode.

3.      Aanpassing MKB-winstvrijstelling

De mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost op je winst. De vrijstelling verlaagt je fiscale winst waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Je winst wordt eerst vermindert met de ondernemersaftrek, vervolgens trek je de vrijstelling van je winst af. Indien je een zzp’er of mkb-ondernemer bent en je een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting is dit van relevantie voor jou.

De mkb-winstvrijstelling daalt namelijk per 1 januari. Waar nu de mkb-vrijstelling 13,31% is, daalt deze naar 12,7%. Hierdoor betaal je als ondernemer per 2025 meer belasting over de winst die je maakt. Dit geldt dus enkel voor zzp’ers en mkb-ondernemers die een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid hebben (bijv. een eenmanszaak, vof, cv of maatschap).

Zie ook: https://ondernemersplein.kvk.nl/mkb-winstvrijstelling-daalt-naar-1270-procent-in-2025/

Voor overige belastingwijzigingen per 2025 kan je terecht op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingplan/belastingplanstukken

4.      Huurverhoging

Per 1 januari is het voor verhuurders toegestaan om hun huurprijzen te verhogen. Per sector verschilt het met welk percentage dit is. De maximale stijgingspercentages in de middenhuur- en vrije sector zijn wettelijk vastgelegd door middel van een koppeling aan de cao-loonontwikkeling. Door deze koppeling mag de huur pas stijgen wanneer de inkomens ook meer gestegen zijn.

De huurverhoging per 2025 voor de vrije sector bedraagt maximaal 4,1%. In de middenhuur ligt dit maximum wat hoger. Hier mag de huurverhoging maximaal 7,7% bedragen. Ook in de sociale huur sector is er sprake van een verhoging. De huur mag met maximaal 5% stijgen.

Raadpleeg de volgende website voor meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2024/12/17/maximale-huurverhoging-vanaf-1-januari-2025-41-procent-voor-vrije-sector-en-77-procent-voor-middenhuur

5.      Nieuw bewijsrecht civiele procedures

De Wet vereenvoudiging en modernisering bewijsrecht in civiele procedures gaat vanaf 1 januari a.s. van kracht. Deze wet beoogt een vereenvoudiging en verduidelijking aan te brengen in de mogelijkheden voor partijen om vooraf en tijdens een civiele procedure belangrijke informatie te krijgen over het geschil. Daarnaast krijgen de rechter en de partijen meer duidelijkheid over de ruimte die de rechter tijdens de zitting heeft voor het bespreken van de (proces)informatie, zodat voorkomen kan worden dat bepaalde feiten onderbelicht blijven of in de ogen van partijen verkeerd uitgelegd worden. Ook wordt de civiele rechter steeds actiever. Lees daarover binnenkort meer in een nieuwe blog over het bewijsrecht.

6.      Handhaving op ZZP’ers (schijnzelfstandigheid)

Strikt genomen is dit helemaal geen wetswijziging of nieuwe wet, maar toch benoemen we dit onderwerp in deze blog nogmaals. De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer (fiscaal) handhaven op schijnzelfstandigheid. Lees hierover meer in onze verschillende blogs zoals:

https://www.legal8.nl/handhaving-schijnzelfstandigheid-zzpers-vanaf-2025-hoe-zit-het-precies/ en

https://www.legal8.nl/er-is-veel-paniek-in-de-markt-omtrent-zzpers-en-het-onderwerp-schijnzelfstandigheid-dossier

 

Vragen of juridisch advies?

Vragen? Neem vooral eens contact met ons op.

Legal8