Ruzies tussen aandeelhouders kunnen leiden tot onwerkbare verhoudingen binnen een onderneming. Dit kan weer gevolgen hebben voor de continuïteit van de onderneming. In een 50/50 verhouding kan een aandeelhoudersgeschil zelfs de hele onderneming plat leggen (een zogenoemde “patstelling”). Omdat dergelijke ruzies kunnen leiden tot (grote) schade, kan het belangrijk zijn dat aandeelhouders de mogelijkheid hebben van elkaar te ‘scheiden’.
Aandeelhoudersovereenkomst
In een aandeelhoudersovereenkomst kan een bepaling worden opgenomen over hoe om te gaan met een dergelijke situatie van ruzie tussen aandeelhouders. In een aandeelhoudersovereenkomst kan bijvoorbeeld worden bepaald hoe en tegen welke prijs een aandeelhouder dient uit te treden. Wij kunnen desgewenst een aandeelhoudersovereenkomst voor u opstellen.
Gedwongen overname van aandelen
Ons wetboek biedt de mogelijkheid om een medeaandeelhouder te dwingen om de aandelen van een medeaandeelhouder over te nemen (artikel 2:343 BW). Deze vordering kan slechts worden toegewezen indien ‘een aandeelhouder door zijn gedragingen het belang van de vennootschap zodanig heeft geschaad dat het voortduren van zijn aandeelhouderschap in redelijkheid niet meer kan worden gevergd’. Er moet dus echt iets aan de hand zijn. De Rechtbank Noord-Holland kreeg recentelijk een dergelijk geschil voor handen. In deze zaak oordeelt de rechtbank dat sprake is van een gerechtvaardigde gedwongen overname van aandelen (er was sprake van een ernstig verstoorde relatie tussen aandeelhouders).
Klik hier voor de uitspraak.
Juridisch advies ondernemingsrecht
Aandeelhoudersgeschillen behoren tot het ondernemingsrecht. Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden dan de bovenstaande om als aandeelhouders uit elkaar te gaan. Heeft u behoefte aan juridisch advies met betrekking tot aandeelhoudersgeschillen en breder het ondernemingsrecht? Neem dan geheel vrijblijvend contact met een van onze bedrijfsjuristen op.
11-06-2014