Arbeidsrecht

Transitievergoeding en bonus

By 5 februari 2025 No Comments

Één van de vragen die wij van cliënten regelmatig voorgelegd krijgen, is of bij de berekening van de transitievergoeding rekening gehouden moet worden met een bonus. In deze blog zullen wij op die vraag ingaan maar ook een aantal andere aspecten van de transitievergoeding benoemen.

Transitievergoeding

Eerst even terug naar de basis: wat is de transitievergoeding ook weer? De transitievergoeding is een wettelijke vergoeding die de werkgever aan een werknemer moet betalen bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Dit is verplicht bij een ontslag van de werknemer (op initiatief van de werkgever) en als de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet wordt verlengd door de werkgever. De hoogte van deze vergoeding hangt af van het salaris en hoe lang de werknemer in dienst was. Om tot een goede berekening van deze vergoeding te komen, is naast het vaste brutosalaris ook nodig dat gekeken wordt naar eventuele toeslagen zoals een bonus.

Transitievergoeding en bonus

Om tot een goede berekening te komen, is hierbij het zogenoemde Besluit loonbegrip vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding van belang.

https://wetten.overheid.nl/BWBR0035998/2020-07-01

In dit besluit staat omschreven met welke (overeengekomen) looncomponenten je rekening moet houden bij de berekening van o.a. de transitievergoeding. Met betrekking tot eventuele bonusrechten, geldt dat als het om een variabele bonus gaat gekeken moet worden naar een maandgemiddelde over de afgelopen 36 maanden (dan wel een kortere periode naar rato als de arbeidsovereenkomst korter van kracht is). Een variabele bonus is een bonus die afhankelijk is van prestaties van de werknemer. Het moet hiernaast dus wel om een overeengekomen variabele bonus gaan en niet over een (discretionair) extraatje dat een keertje is uitgekeerd.

En bij ziekte?

Geldt dit ook in geval van ziekte? Als sprake is van een overeengekomen variabele bonus, dan geldt in beginsel dat de werknemer aanspraak heeft op het gemiddelde loon dat de werknemer, als hij of zij niet ziek zou zijn geweest, had kunnen verdienen. Als de werknemer aannemelijk kan maken dat hij of zij zonder de ziekte de bonus ontvangen zou hebben, dan bestaat er in beginsel een recht op de bonus tijdens ziekte. Een bonus die enkel afhankelijk is van bedrijfsprestaties (bijvoorbeeld het halen van een bepaald winstdoel), hoeft doorgaans niet te worden doorbetaald. Er zoals altijd zijn er tussengevallen te verzinnen waarbij het niet meteen duidelijk is. Ook hierbij geldt doorgaans dat wordt uitgegaan van de gemiddelde bonus over de afgelopen 36 maanden. Het is mogelijk hiervan contractueel af te wijken indien de werknemer minimaal 70% van het maximale dagloon krijgt doorbetaald bij ziekte; in die zin dat niet meer dan 70% van de beloning wordt doorbetaald tijdens ziekte. Een bepaling dat de werknemer zijn of haar prestatieafhankelijke bonus volledig verliest tijdens ziekte, is niet geldig.

Tijdens de eerste twee jaar van ziekte heeft een werknemer doorgaans recht op doorbetaling van minimaal 70% van het loon. Bij variabele beloningen, zoals een bonus, moet worden bepaald of deze ook tijdens ziekte moet worden doorbetaald. Prestatieafhankelijke, variabele beloningen dienen in principe doorbetaald te worden, terwijl niet-prestatieafhankelijke variabele beloningen zoals winstuitkeringen niet automatisch onder de loondoorbetalingsplicht vallen. Het kan soms niet zo makkelijk zijn om duidelijk te krijgen hoe het zit en laat je dus goed adviseren.

Vragen over de transitievergoeding?

Neem vooral eens contact met ons op!

Legal8