Vanaf 1 juli aanstaande zal de transitievergoeding de kantonrechtersformule gaan vervangen. Reeds op 7 juli 2014 hebben wij hier over geblogd. Minister Asscher heeft onlangs een drietal maatregelen aangekondigd, het zogenoemde overgangsrecht. Wat houdt dit overgangsrecht – en daarmee de maatregelen – nu concreet in?
Transitievergoeding en overgangsrecht
Maatregel 1:
De eerste maatregel betreft de berekening van het arbeidsverleden. Als na 1 juli 2015 (ingangsdatum) een transitievergoeding aan de betreffende werknemer is verschuldigd, dan tellen voor het berekenen van het arbeidsverleden niet mee de arbeidsovereenkomsten die vóór 1 juli 2012 zijn geëindigd en elkaar met een onderbreking van meer dan drie maanden hebben opgevolgd. Als er dus vóór 1 juli 2012 een onderbreking heeft plaatsgehad van meer dan drie maanden, dan vervalt het arbeidsverleden tot dat moment. Indien echter sprake is van een onderbrekingsperiode van minder dan drie maanden, dan tellen deze dus wel mee voor de berekening van de transitievergoeding!
Maatregel 2:
De tweede maatregel luidt dat indien een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd op of na 1 juli 2015 wordt aangegaan, dan tellen arbeidsovereenkomsten die zijn geëindigd vóór deze datum, 1 juli 2015, en die zijn onderbroken geweest met een periode van meer dan drie maanden, niet mee voor de berekening van de hoogte van de transitievergoeding. Deze maatregel is beperkt tot het arbeidsverleden van voor 1 juli 2015.
Maatregel 3:
De derde en laatste maatregel luidt dat als de werkgever in kwestie de werknemer de garantie biedt dat de betreffende werknemer binnen een periode van 6 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst weer in dienst kan treden bij deze werkgever, de werkgever (nog) geen transitievergoeding is verschuldigd.
Juridisch advies transitievergoeding
Heeft u vragen over het bovenstaande? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u uiteraard graag van dienst.
Legal8
088 – 88 3 8888
info@legal8.nl
23-03-2015