Contractenrecht

Van eenmanszaak naar BV

By 11 februari 2025 No Comments

De eenmanszaak is nog steeds veruit de meest voorkomende ondernemingsvorm in Nederland. Het begrip eenmanszaak zegt overigens niets over hoeveel mensen er bij het bedrijf werken. Het zegt enkel iets over wie de eigenaar is: een eenmanszaak heeft namelijk maar één eigenaar. Dat betekent dat de eigenaar verantwoordelijk en (in privé) aansprakelijk is voor alles wat er in het bedrijf gebeurt. Vanuit juridisch perspectief (en vaak vanaf een bepaalde omzetgrens ook uit financieel/fiscaal perspectief) is het ondernemen vanuit een BV echter verstandiger.

Eenmanszaak omzetten naar een BV: waarom?

Vanuit juridisch perspectief is dé reden voor een dergelijke omzetting de aansprakelijkheid. En dan doelen we natuurlijk op de privé aansprakelijkheid van de eigenaar van de eenmanszaak. Ingeval van een BV is die privé aansprakelijkheid er namelijk niet, behoudens een aantal uitzonderingen (zoals wanbeleid, onrechtmatig handelen) maar dat zijn dus uitzonderingen. Dit onderneemt toch een heel stuk fijner. Bovendien kan een BV fiscale voordelen opleveren boven bepaalde omzet- of winstgrenzen. Er wordt dan vaak gesproken over een fiscaal omslagpunt. En ook als u van plan bent uw onderneming (op termijn) te gaan verkopen, is het verstandiger om vanuit een BV te gaan ondernemen. Ingeval van een BV kun je namelijk de aandelen (met meerwaarde) verkopen wat bij een eenmanszaak niet kan. Ingeval van een eenmanszaak moet je elk goed, elk contract en elke zaak apart verkopen wat niet voordelig is voor de koopprijs (activa passiva transactie) en bovendien bewerkelijker. Met name als je in een risicovolle business onderneemt (of veel personeel e.d. hebt) en veel verplichtingen hebt, dan is ons advies om dat vanuit een BV te gaan doen.

Eenmanszaak naar BV: hoe?

Eigenlijk zijn er drie manieren om de eenmanszaak om te zetten naar een BV. De (1) activa-passiva transactie, (2) de geruisloze inbreng en (3) de ruisende inbreng. Bij optie 1 geldt dat alle activa en passiva verkocht worden aan de nieuw opgerichte BV. Hiervoor is een (koop)overeenkomst nodig. Bij de geruisloze inbreng start de BV eigenlijk gelijk aan de eindbalans van de eenmanszaak en wordt geen belasting over de meerwaarde afgedragen. Bij ruisende inbreng zult u wel rekening moeten houden met belastingbetaling. De keuze is ook afhankelijk van of u van plan bent uw onderneming spoedig te gaan verkopen. Bij een ruisende inbreng hoeft u namelijk niet drie jaar te wachten met het verkopen van de aandelen (bij een geruisloze inbreng wel). Fiscaal advies is hierbij zeker geen overbodige luxe.

Van eenmanszaak naar BV: de contracten

Als ondernemer heeft u vele contracten afgesloten. Denk aan contracten met handelspartijen, uw internetleverancier, een huurovereenkomst voor uw pand, leaseovereenkomst, arbeidsovereenkomst en noem het maar op. Het is wel opletten geblazen bij het overdragen van contracten van de eenmanszaak naar de BV: we hebben het dan over contractsoverneming (in de wet: artikel 6:159 BW). De wederpartij moet goedkeuring/medewerking geven voor die overdracht en het gaat lang niet altijd goed bij contractsoverneming. Het komt voor dat de ondernemer zijn wederpartijen niet in kennis stelt van het feit dat de eenmanszaak is ingebracht in de BV en dat het de bedoeling is dat voortaan de BV het contract uitvoert, daaraan gebonden is en dus ook de risico’s draagt die daaruit voortvloeien. Soms kan de wederpartij door omstandigheden er pas na enige tijd achter komen dat er een BV is, terwijl de wederpartij al die tijd in de veronderstelling was dat hij de hele tijd zaken deed met de eenmanszaak. Maar een goedkeuring kan ook impliciet gebeurden als de wederpartij bijvoorbeeld meermaals betaalt aan de BV. Wees hiervan echter bewust en let specifiek op overeenkomsten met werknemers waarvoor in de regel uitdrukkelijk toestemming vereist is.

Advies eenmanszaak en BV

Naast fiscaal/financieel advies, is het inwinnen van juridisch advies zeker geen overbodige luxe. Er komt best wat bij kijken en een foutje is zo gemaakt. Wij zijn graag bereid je verder te helpen.

Legal8