Een vaststellingsovereenkomst of een beëindigingsovereenkomst is een schriftelijke overeenkomst waarin een werkgever en een werknemer in onderling overleg afspreken om het dienstverband te beëindigen. In een dergelijke vaststellingsovereenkomst dient opgenomen te worden onder welke voorwaarden deze beëindiging plaatsvindt.
Werknemers: vaststellingsovereenkomst laten checken
Natuurlijk is het voor werknemers erg vervelend om te horen dat de werkgever de arbeidsrelatie met wederzijds goedvinden wenst te beëindigen. Nog vervelender is het echter om daarna geen WW-uitkering te ontvangen. Voor werknemers is het daarom erg belangrijk om een correcte beëindigingsovereenkomst te laten opstellen, zodat zij na de beëindiging een WW-uitkering kunnen aanvragen.
Wij kunnen op uw verzoek de vaststellingsovereenkomst checken, onder meer of duidelijk vermeld is dat er geen sprake is van een dringende reden voor het ontslag. Indien dit niet duidelijk is opgenomen, dan kan het UWV een WW-uitkering weigeren. Tevens dient duidelijk vermeld te zijn dat de beëindigingsovereenkomst tot stand is gekomen op initiatief van de werkgever.
Hiernaast kunnen wij in de beëindigingsovereenkomst bekijken of een correcte opzegtermijn is opgenomen, zodat u direct na beëindiging van uw dienstverband, een WW-uitkering kunt ontvangen. Neemt u eens vrijblijvend contact met ons op.
Werkgevers: vaststellingsovereenkomst opstellen/checken
Voor werkgevers is het belangrijk om de werknemer goed te informeren over de (nadelige) gevolgen van een beëindiging met wederzijds goedvinden, zodat er geen onduidelijkheden bestaan. Overigens stellen wij graag een vaststellingsovereenkomst voor u op. Neemt u eens vrijblijvend contact met ons op over de voorwaarden.
Voor het opstellen of controleren van een beëindigingsovereenkomst, kunt u geheel vrijblijvend contact met een van onze bedrijfsjuristen opnemen.
Tip: let op de wettelijke bedenktijd bij vaststellingsovereenkomsten per 1 juli 2015!
Met ingang van 1 juli 2015 kunnen werknemers zonder opgaaf van reden onder een door hem of haar getekende beëindigingsovereenkomst uit komen. Dit kan een werknemer doen door door binnen 14 dagen na het tekenen van een beëindigingsovereenkomst een brief aan zijn of haar werkgever te sturen, inhoudende ontbinding van die beëindigingsovereenkomst. Het grote – en voor werkgevers nadelige – gevolg is dat de arbeidsovereenkomst gewoon doorloopt. Werknemers krijgen aldus een bedenktijd van twee weken. Dit is een grote wijziging ten opzichte van het huidige recht!
Werkgevers worden onder de toekomstige wet tevens verplicht om werknemers te wijzen op deze wettelijke bedenktijd. Vergeet de werkgever dat te doen, dan wordt de wettelijke bedenktijd verlengd van 2 weken naar 3 weken.
Mocht u vragen hebben op het gebied van het arbeidsrecht, neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Ook voor vragen op andere rechtsgebieden, waaronder het ondernemingsrecht. Wij zijn u graag van dienst.
Legal8
088 – 8838888
info@legal8.nl
17-05-2014