Arbeidsrecht

Werknemer komt te laat terug van vakantie. Ontslag?

By 1 augustus 2024 No Comments

De meeste werkgevers gunnen hun werknemers natuurlijk een fijne vakantie. Het plannen van de vakantie gaat doorgaans in goed wederzijds overleg. Maar soms komt een werknemer niet op het werk opdagen terwijl de geplande vakantie reeds is afgelopen. Wat dan te doen?

Werknemer komt te laat terug van vakantie

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn waarom een werknemer niet tijdig terugkeert van vakantie. Een vlucht kan geannuleerd zijn of met veel vertraging kampen, de auto van de werknemer kan ermee stoppen, de werknemer is ziek geworden op vakantie en kan mogelijk niet reizen of de werknemer heeft er simpelweg lak aan en blijft gewoon weg.

Overmacht

Als de werknemer er niets aan kan doen dat hij niet tijdig kan komen werken, bijvoorbeeld door een geannuleerde vlucht, dan heeft de werkgever dit in principe te accepteren. Er is dan sprake van een situatie van overmacht. Maar de werknemer moet daar wel actief over communiceren zodat de werkgever erop kan inspelen. Dit soort overmachtsituaties wordt vaak onderling opgelost, maar als een werknemer het te bont maakt kan de werkgever actie ondernemen door te waarschuwen, het loon stop te zetten of zelfs tot ontslag (op staande voet) overgaan. Dat het in voorkomende situaties zelfs tot ontslag op staande voet kan leiden, blijkt ook uit de onderstaande rechtspraak. Wij geven hieronder een aantal situaties weer.

Rechtspraak ontslag wegens te laat terug van vakantie

Het Gerechtshof Den Bosch heeft in 2017 een ontslag op staande voet toegekend in een zaak waar een ontslag op staande voet werd gegeven aan een werknemer die een week later was teruggekomen van zijn vakantie in Griekenland, zonder dat hij de werkgever daarover had geïnformeerd. Hij gaf hiervoor later als verklaring dat zijn auto stuk was en hij zijn mobiel was kwijtgeraakt. Hij kon dat verhaal onvoldoende bewijzen en werd terecht ontslagen.  Lees verder: https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:GHSHE:2017:4093

Het Hof Amsterdam oordeelde in 2022 dat de werkgever de werknemer terecht had ontslagen omdat de werknemer langer wegbleef dan was afgesproken. De werkgever ontving vrij laat een bericht van de werknemer dat hij pas drie weken later zou terugkeren vanwege ziekte en een behandeling op vakantie. De werknemer verklaart echter tegenstrijdig en komt ook niet met sluitend bewijs dat hij niet kon reizen vanwege de opname in een ziekenhuis. De verklaringen van een aantal artsen in Ghana roepen meer vragen op dan dat zij antwoorden geven. De werknemer is terecht op staande voet ontslagen. Lees verder: https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:GHAMS:2022:389

Op de heenreis naar zijn Poolse vakantieadres raakte een werknemer betrokken bij een auto-ongeval. Als gevolg daarvan liep hij licht nekletsel op en moest hij zijn auto laten repareren. Hij stuurde zijn werkgever een medische verklaring, maar verzuimde te melden dat zijn auto bij de garage stond.  De werknemer kon zijn auto pas op 16 augustus ophalen bij de garage. Aangezien de man daardoor niet tijdig (op 14 augustus) terug was, ontsloeg werkgever hem op staande voet. De man, die 15 jaar in dienst was, kreeg geen ontslagvergoeding. Volgens het hof was geen sprake van overmacht en handelde de werknemer verwijtbaar. Daarbij laat het hof meewegen dat de werknemer deugdelijk was gewaarschuwd, dat hij de werkgever niet had verteld dat zijn auto nog bij de garage stond en dat er alternatieve terugreismogelijkheden waren geweest. Zie ook: https://www.rtl.nl/nieuws/rtl-z/artikel/5457547/te-laat-terug-van-vakantie-na-auto-ongeval-ontslag-op-staande-voet

 

Welke sanctie toepassen?

Welke concrete sanctie toegepast dient te worden, is afhankelijk van de concrete situatie en van de feiten en omstandigheden. Een werknemer die door overmacht niet op de afgesproken datum terugkeert, zal in beginsel geen sanctie ‘verdienen’, maar hierbij geldt wel dat de werknemer de werkgever op de hoogte moet stellen van de vertraging en omtrent hetgeen speelt. Een werknemer die om andere redenen niet tijdig terugkeert, loopt zoals we hiervoor hebben gezien, wel degelijk gevaar. Soms is een waarschuwing op zijn plaats, maar het kan zelfs tot een terecht ontslag op staande voet leiden en zowel werknemers als werkgever dienen zich daarvan bewust te zijn.

Juridische tip

Onze tip voor werknemers is om te allen tijde open kaart te spelen en de werkgever tijdig te informeren omtrent eventuele problemen ter zake. En de tip voor werkgevers is om niet af te wachten, maar om direct actie te ondernemen.

Fijne vakantie!

Legal8