Op 17 juni jl. hebben wij geblogd over een bijzondere situatie waarin een werknemer met haar fiets op het terrein van de werkgever tegen een konijn aangereden was en daarbij ten val was gekomen. In die betreffende zaak was het de vraag of de werkgever voor deze schade aansprakelijk was. In deze zaak werd de werkgever niet aansprakelijk gehouden voor de schade. In veel andere gevallen zijn werkgevers echter wel aansprakelijk gehouden voor dergelijke schade.
Werkgeversaansprakelijkheid
Zo werd een schoonmaakbedrijf aansprakelijk gesteld door een schoonmaker die op een gladde vloer ten val kwam met een schrobmachine. Het schoonmaakbedrijf werd aansprakelijk gehouden voor de schade, met name omdat het schoonmaakbedrijf onvoldoende had gewaarschuwd voor de risico’s en had nagelaten geschikt schoeisel aan te bieden voor de werkzaamheden.
In een ander geval had de werkgever juist wel geschikt schoeisel aan de werknemer verstrekt. Desondanks kwam de werknemer – door een plas water – ten val. De Hoge Raad oordeelde dat de werkgever – ondanks het verstrekken van adequaat schoeisel – toch aansprakelijk was voor de schade en wel omdat de werkgever meer had moeten doen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het leggen van rubberen matten. De praktijk laat zien dat werkgevers in dit soort gevallen vrij snel aansprakelijk zijn.
Werknemer valt. Werkgever aansprakelijk?
In een recente kwestie gleed een werknemer op een trap uit over gemorste koffie en kwam hierbij ten val. De werknemer stelt de werkgever aansprakelijk voor de ontstane schade. Ze brak bij de val namelijk haar middenhandsbeentje. De werknemer werkte overigens al een zeer lange tijd bij deze werkgever.
In deze zaak oordeelt de rechter dat er sprake is van een ongelukkige samenloop van omstandigheden en dat de zelf werknemer onvoldoende heeft opgelet. Wat ook heeft meegespeeld is dat de werkgever de werknemer adequaat had gewaarschuwd over het gevaar van vallen van de bewuste trap en dat de trap zelf niet glad was.
De uitspraak is via de volgende link te raadplegen: Rechtspraak.
Juridisch advies werkgeversaansprakelijkheid
Juist omdat in de praktijk blijkt dat werkgevers in dit soort gevallen vrij snel aansprakelijk zijn, raden wij u als werkgever aan juridisch advies in te winnen. Uiteraard zijn wij hiertoe graag bereid. U kunt geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. Het is voor werkgevers zeker aan te raden een (soort) protocol te hanteren, zodat alle risico’s ten aanzien van de werkzaamheden bij de werknemers bekend zijn.
Legal8
088 – 88 3 8888
18-08-2014