Wij hebben al eerder geblogd over de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) en de modelovereenkomsten voor ZZP’ers en opdrachtgevers. Zoals bij de meesten inmiddels bekend is, bestaat er in de praktijk veel onduidelijkheid over deze nieuwe wet. Na veel kritiek is deze wet thans uitgesteld tot 2018. In deze blog zullen wij hier nader op ingaan.
ZZP’ers: modelovereenkomsten en de wet DBA
Tot 1 mei 2016 kon met een bepaalde VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) zekerheid verkregen worden over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Zoals bij veel mensen wel bekend is, is de VAR per 1 mei 2016 vervangen door de wet DBA en de modelovereenkomsten. De wetgever heeft de wet DBA ingevoerd omdat de Belastingdienst met de VAR niet (voldoende) kon handhaven op schijnzekerheid. Het doel van de wet DBA is dan ook om schijnzekerheid (schijnzelfstandigheid) te verminderen/vermijden. Het begrip schijnzekerheid is in de wet DBA het centrale begrip. Hiermee wordt de situatie bedoeld waarin de relatie tussen de ZZP’er als opdrachtnemer en de opdrachtgever als een arbeidsrelatie wordt gekwalificeerd, hetgeen tot forse naheffingen en boetes kan leiden.
Door deze nieuwe wet zijn zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers verantwoordelijk voor de arbeidsrelatie die zij met elkaar aangaan. Partijen dienen dus zelf te bepalen of de ZZP’er in loondienst is of als zelfstandige (ondernemer) gezien wordt. Overigens is het soms meteen duidelijk dat er geen sprake is van loondienst (een arbeidsovereenkomst). Maar er zijn natuurlijk ook twijfelgevallen en in die gevallen kan een modelovereenkomst uitkomst bieden. Anders dan vaak gedacht wordt, is het niet verplicht om een modelovereenkomst te gebruiken.
Overgangsperiode tot 1 januari 2018
Omdat er veel kritiek is gekomen op deze nieuwe wet en er veel onzekerheid was – en is – onder opdrachtgevers en opdrachtnemers, heeft het kabinet besloten om de reeds in gang gezette overgangsperiode tot 1 mei 2017 te verlengen tot in ieder geval 1 januari 2018. Tot die tijd krijgen ZZP’ers en opdrachtgevers dus geen boetes en/of naheffingen opgelegd. Als de Belastingdienst weer begint met handhaven dat zal dat duidelijk worden aangegeven en zal dit niet met terugwerkende kracht geschieden.
Overigens wenst onder andere ZZP Nederland (een belangenbehartiger voor ZZP’ers in Nederland) dat de modelovereenkomsten helemaal afgeschaft worden. Of het zover zal komen is natuurlijk afwachten. Time will tell…
Juridische vragen?
Neem eens vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.
Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen
088 – 88 3 8888
29-11-2016